Concedieri în masă în loc de salarii. Profesorii riscă să rămână pe drumuri
Concedieri în loc de salarii, așa caracterizează sindicatele din învățământ ordinul de ministru ale MEN care va duce la disponibilizarea a 4.300 de profesori și personal auxiliar. Federația Spirtu Haret anunță că va acționa în instanță ministerul și că va oferi susținere juridică profesorilor.
Ordinului ministrului Educației Naționale nr. 4884/2018 va duce la disponibilizarea a 4.300 de angajați din învățământul preuniversitar. Este vorba atât de cadre didactice, cât și de personalul auxiliar, adică paznici, secretare și femei de serviciu. Printre județele afectate de concedieri este și Satu Mare, alături de Alba, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.
Într-un comunicat de presă, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” îi solicită premierului Viorica Dăncilă să blocheze aplicarea ordinului. Marius Nistor, președintele Federației spune că proiectul de ordin nu a respectat legislația aflată în vigoare.
„Grav este că MEN nici măcar nu a consultat federaţiile sindicale cu privire la proiectul de ordin, în condiţiile în care legislaţia în vigoare îl obligă pe acesta să pună în discuţia partenerilor de dialog un astfel de act administrativ cu caracter normativ,” a precizat Marius Nistor.
Sindicaliștii spun că, dacă ordinul nu va fi retras, vor duce guvernul în instanță. Cei care vor fi afectați de măsura executivului vor primi sprijin juridic din partea Federație, anunță președintele „Spiru Haret”
„În condiţiile în care doamna prim-ministru nu va lua măsuri pentru blocarea aplicării ordinului, Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret» va acţiona în judecată MEN pentru anularea acestuia. De asemenea, FSE «Spiru Haret» va asigura asistenţă juridică tuturor colegilor care ar urma să fie disponibilizaţi”, a declarat Marius Nistor.
Disponibilizările au fost anterior negate de minister
La finalul lunii trecute, Federația a avertizat asupra faptului că MEN pregătește un ordin pentru concedierea a 1.000 de persoane. Ministerul a răspus public spunând că „niciun post din învăţământ nu este <<în pericol>>”.
Sindicatele au avertizat în repetate rânduri că banii alocați pentru plata salariilor profesorilor nu acoperă necesarul până la finalul anului. „Spiru Haret” a precizat și că reprezentanții ministerului ar fi făcut presiuni asupra inspectorilor școlari pentru ca aceștia să facă economii.
e o prostie sa dai afara personalul auxiliar, cand bunele conditii tocmai acestia il asigura. Treaba cu profesorii e bataie de joc dar si acestia isi bat joc de copiii nostrii prin stilul lor de a preda. Esti obligat sa iei ore suplimentare daca vrei sa si stie ceva. Multi dintre profesori nu au simt pedagogic. Multe scoli (din mediul rural) functioneaza cu cativa elevi. Vine iarna si acuma ce sa faca profesorii, unde sa lucreze? Cum vor plati facturile de iarna? De ce sau dat vouchere de vacanta daca nu au bani de salarii?
View CommentLa ce bun clase cu câțiva elevi?! Comasați școlile, selectați profesorii cât de cât compentenți, folosiți autospecialele destinate transportului elevilor. Nu numărul mare de suplinitori sau personal auxiliar duc la un învățământ performant. Calitatea duce la performanță, nu cantitatea. Asta era o deviză a PCR în ultimii ani de viață „CANTITATEA O NOUĂ CALITATE”.
View Comment