COMUNICAT. Explicații în cazul fetiței (8 ani) obligate să facă naveta zeci de km la școală
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare au făcut verificări în cazul fetiței, în vârstă de opt ani, care face naveta din municipiul Satu Mare în localitatea Lipău (circa 50 de km dus-întors) fiindcă nu are loc la Școala Gimnazială ”Bălcescu-Petofi”, în zona în care locuiește cu mama și bunicii (Cartierul Micro 15).
Redăm mai jos poziția Inspectoratului Școlar Județean, cu mențiunea că persoanele din conducerea unității de învățământ nu au putut fi contactate de reporterii PresaSM:
”Ca urmare a acuzațiilor din presă ale părintelui S.N.V., în cazul solicitării transferului copilului la Școala Gimnazială „Bălcescu-Petӧfi” Satu Mare, de la Școala Gimnazială Culciu Mare, facem următoarele precizări:
- În cursul anului școlar 2021-2022, au fost depuse 6 cereri la Școala Gimnazială „Bălcescu-Petӧfi” Satu Mare, în care se solicita transferul elevilor de la alte unități de învățământ din județul Satu Mare în clasa a III-a (pentru anul școlar 2022-2023).
- La nivelul clasei a II-a, efectivele de elevi la Școala Gimnazială „Bălcescu-Petӧfi” Satu Mare, sunt de 30, respectiv 34 de elevi. În aceste condiții, consiliul de administrație al unității de învățământ a respins toate cele 6 cereri, inclusiv pe cea a părintelui mai sus nominalizat.
- Criteriile de bază pentru înscrierea copilului sau pentru transferul acestuia sunt: domiciliul/reședința; efectivul maxim de elevi dintr-o clasă, care trebuie să fie de maximum 25 de elevi. În situații excepționale, formațiunile de preșcolari sau de elevi pot funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult 3 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim, cu aprobarea consiliului de administrație al inspectoratului școlar, pe baza unei justificări din partea consiliului de administrație al unității de învățământ care solicită exceptarea de la prevederile alin.
- Inspectoratul Școlar Județean a consiliat părintele, oferindu-i alternative de transfer, și anume: Școala Gimnazială „Avram Iancu” Satu Mare (47 de elevi în două clase), respectiv Școala Gimnazială „Mircea Eliade” Satu Mare (48 de elevi în două clase). Părintele a refuzat orice alternativă, cu toate că cele două școli sunt în proximitatea domiciliului elevului în cauză”.
Redăm mai jos mărturia mămicii, făcută reporterilor PresaSM:
”Anul trecut, în urma unui divorț, m-am mutat acasă la părinți. Mai exact, în Cartierul Micro 15. Am mers la Școala Gimnazială Bălcescu, am făcut cerere de transfer pentru fetița mea, urmând să intre în clasa a-II-a (de la Școala Gimnazială Culciu Mare, dar cursurile sde țineau în localitatea Lipău).
Cererea mea anul trecut mi-a fost respinsă pe motiv că nu au locuri. Am înțeles, așa că am dus copilul mai departe la școala din Lipău. Adică, zilnic am făcut naveta de la Satu Mare la Lipău. În primul semestru din clasa a II -a, un coleg mi-a spus să încerc din nou la Școala Bălcescu, căci un nepot de-al lui se mută definitiv în orasul Timișoara. Am mers la scoală, am menționat că știu că un copil se mută, dar răspunsul a fost același: nu sunt locuri.
Mă întreb pe ce criterii se fac înscrierile sau transferurile? Cunosc multe familii care nu au adresa sau nu locuiesc în aproprierea școlii, iar eu care stau în Micro 15 și am adresa aici, nu am loc. Chiar nu înțeleg logica. Mă întreb oare câți părinți suntem în situația asta, ca să trezim copii așa devreme și să-i ducem km în plus… Am fost și la Inspectoratul Școlar și nici acolo nu m-au ajutat, din contră, nici măcar nu au vorbit frumos. Oare unde să mai depun cerere ca copilul meu să meargă maximum cinci minute pe jos până la școală?!”