Comunicat de presă privind finalizarea proiectului: ”Eficientizare energetică în cadrul complexului turistic din Stațiunea Băile Puturoasa”
SC PUTUROASA SPA CENTER SRL cu sediul în Loc. Vama, Comuna Vama, Strada BĂILOR, Nr. 1304, Județ Satu-Mare, cod de identificare fiscală RO 28339628, înregistrată la Registrul Comerțului sub nr. J30/325/2011, a derulat începând cu data 21.03.2023 proiectul intitulat: ” Eficientizare energetică în cadrul complexului turistic din Stațiunea Băile Puturoasa” (cod RUE: 247) cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în baza Contractului de finanțare încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, nr. 2054 din data de 21.03.2023.
Valoarea totală a Contractului de Finantare a fost de 1.183.303,81 lei, din care asistența financiară nerambursabilă primită prin Programul Operațional Infrastructură Mare este de 644.717,42 lei, echivalentă cu 65% din valoarea totală eligibilă aprobată.
Obiectivul general al proiectului a fost sprijinirea societății PUTUROASA SPA CENTER prin implementarea unor măsuri de eficiență energetică (electrică și termică) destinate promovării producției de energie din surse regenerabile pentru obținerea unui grad mare de independență energetică și termică. Acest obiectiv a fost în directă corelare cu obiectivul specific al programului 11.1 și anume: Eficiență energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu la nivelul întreprinderilor promovează acţiuni orientate spre măsuri de eficiență energetică și reducerea consumului.
Scopul acestui obiectiv a fost creșterea eficientei energetice și termice prin reducerea consumului de energie electrică și gaz de la terți, prin amplasarea de sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile pentru consum propriu și amplasarea unui sistem de pompe de caldură pentru producerea energiei termice din surse regenerabile.
Obiectivele specifice:
1. Realizarea investiției privind producția de energie din surse regenerabile prin amplasarea de sisteme de panouri fotovoltaice pe parcela din proprietatea societății din Sat VAMA, Comuna VAMA, Strada BĂILOR cu Nr. Cadastral 101609 și pe parcelele învecinate cu cf/nr. cad. 101025 și 100966 luate de societate în comodat care va alimenta punctul de consum în care societatea desfasoară următoarele activități: CAEN 9329 – Alte activităţi recreative şi distractive n.c.a. și CAEN 5510 „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”. Această investiție va duce la reducerea semnificativă a consumului de energie electrică necesară pentru desfășurarea activității și implicit și la reducerea emisiilor de CO2.
2. Realizarea investiției privind producția de energie termică din surse regenerabile prin amplasarea unui sistem de pompe de caldură la locația unde se desfasoară cele de activități: CAEN 9329 – Alte activităţi recreative şi distractive n.c.a. si CAEN 5510 „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”. Această investiție va duce la reducerea semnificativă a consumului de gaz și de energie electrică necesară pentru încălzirea/răcirea spațiului unde se desfasoară activității și implicit și la reducerea emisiilor de CO2.
Rezultatele realizate:
1. Prin prezentul proiect s-au amplasat sisteme de panouri fotovoltaice iar rezultatele se vor resimți în scăderea consumului de energie electrică cu 99% (față de situația actuală raportându-ne la același perimetru – aceași consumatori), respectiv o scăderea cu 99% a emisiilor de CO2. Aceste rezultate se vor resimții în primul an după finalizarea implementării proiectului și se vor menține pe toată durata de durabilitate
a proiectului (5 ani).
2. Pentru asigurarea energiei termice s-a instalat un sistem de pompă de caldură, iar rezultatele se vor resimți în scăderea emisiilor de CO2, implicit în scăderea costurilor cu încălzirea spațiului. Acest sistem va funcționa pe energia electrică furnizată de panourile fotovoltaice prevazute prin proiect.
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 11: Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și stimularea utilizării energiei regenerabile la nivelul întreprinderilor, Obiectivul specific 11.1: Eficiență energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu al întreprinderilor, Apelul 1. Măsuri de ajutor de stat pentru producție din surse energie regenerabile
Date de contact beneficiar:
Persoana de contact: Sălăgeanu Ștefan Sebastian
Adresa email: [email protected]
Telefon: 0745330908