Complicitate prin incompetență! De ce nu s-au dat amenzi la Hotelul Dacia în acest an
Direcția Județeană pentru Cultură nu a mai sancționat proprietarul Hotelului Dacia în acest an pentru că nu avea formulare tipizate. De ce?! Pentru că numele forului central s-a schimbat din Ministerul Culturii în Ministerul Culturii și Identității Naționale, respectiv nu au fost emise procese verbale cu noua titulatură. Este o uriașă bătaie de joc la adresa contribuabilului de bună credință și o incompetență birocratică la nivel central.
Bun, sancțiunile se puteau emite, dar direrctorul Direcției pentru Cultură Satu Mare, Mircea Drăgan, spune că ar fi riscat să fie anulate în instanțele de judecată. Drăgan a declarat că a luat legătura cu persoanele din conducerea Ministerului, dar până acum – de mai bine de opt luni – nu s-a schimbat nimic.
„Acest formular se numește proces verbal de constatare și contravenție cu regim special editat de către Ministerul Culturii pentru fiecare județ în parte. Sunt formulare cu regim special, cu număr de înregistrare. (…) Suntem blocați pentru că nu mai putem să dăm amenzi pe lege, având în vedere că este nul de drept pe fond”, a declarat Mircea Drăgan.
Reamintim că, sătui să tot aștepte să vadă cum se degradează fațada Hotelului Dacia, Primăria Satu Mare și-a exprimat intenția de a reabilita din bani publici fațada clădirii monument istoric, urmând ca ulterior să recupereze banii de la proprietar.
Cadrul legal există încă de anul trecut și spune că administraţiile publice locale pot asigura, la cererea proprietarilor, finanţarea integrală a lucrărilor în anumite circumstanţe, sumele urmând să fie recuperate în cel mult zece ani, potrivit legii.
În cazul în care nu vor putea fi recuperaţi în acest mod primăriile pot stabili o taxă pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, aplicabilă doar proprietarilor care beneficiază de reabilitarea clădirilor în urma înscrierii acestora în programele multianuale.
În cazul în care clădirile reabilitate astfel sunt vândute, primăriile recuperează banii de la noii proprietari.
”Sumele avansate în condiţiile legii de către autorităţile administraţiei publice locale pentru asigurarea cotei de contribuţie a proprietarilor/asociaţiilor de proprietari pentru executarea lucrărilor de intervenţie (…), nerecuperate la data înstrăinării sub orice formă a apartamentelor, inclusiv prin moştenire, se recuperează de la noul proprietar, în condiţiile legii”, se stipulează în actul normativ.
De asemenea, autorităţile publice locale pot prelua parţial sau integral aceste cheltuieli dacă respectivele clădiri sunt în „zone protejate şi în zone de protecţie a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial”.
Printre lucrările de intervenție privind reabilitarea clădirilor istorice, se vor putea număra lucrări de consolidare, reparare și refacere a zidăriilor și a pereților exteriori, lucrări de consolidare, reparare și refacere a sistemului de acoperire, precum și lucrări de înlocuire, reparare/refacere a tâmplăriei exterioare și a elementelor exterioare funcționale (balcoane, logii, cornișe).
toti se spala pe maini si dau vina de zici ca-i bila de bilard! o alta pata (Dacia) pe fata primariei! pana cand toti nemernicii isi tot bat joc de acest oras ? sa se confiste cladirea si sa i se dea vechea activitate!
View Comment