Compania SPOT aduce teatru de calitate și actori din două țări la Carei
Soós Attila, fondatorul Asociației de Teatru Trojka din Budapesta, și echipa lui de producție realizează un spectacol de teatru fizic la Carei în perioada 12 – 20 august, în cadrul celui de-al treilea proiect al Companie SPOT. Alături de artiștii din capitala Ungariei sosesc la Carei șase studenți la actorie din România și Ungaria precum și o actriță a Teatrului Maghiar de Stat Csiki Gergely din Timișoara. Premiera spectacolui As you like it, după William Shakespeare e programată pentru 30 noiembrie, în încheierea celei de-a zeca ediții a Festivalului Internațional de Teatru pentru Studenți SPOT, dar publicul careian poate urmări și o avanpremieră a acestuia în 20 august, de la ora 19, în sala Teatrului Municipal Carei.
Eforturile Companiei SPOT Carei de a realiza spectacole de teatru cu profesioniști în municipiul Carei continuă și în 2016. După ce în 2014 compania independentă a realizat spectacolul în limba româna Galeria umană Meșterul Manole, iar în 2015 spectacolul în limba maghiară Ce e maghiar!?, anul acesta alegerea firească a căzut asupra unui spectacol de teatru fizic, non-verbal. Cum anul 2016 este și anul în care se aniversează 400 de ani de la moartea dramaturgului W. Shakespeare punctul de plecare în realizarea acestuia este piesa As you like it (Cum vă place).
Proiectul din acest an este, la fel ca cele precedente, unul internațional. El implică artiști din România și Ungaria, selectați conform principiilor, care au stat, timp de zece ani, la baza Festivalului Internațional de Teatru pentru Studenți SPOT: înlnirea și multiculturalismul. Totodată, modul de realizare al spectacolului din acest an și prezența regizorului-coregraf Soós Attila își propune să le ofere participanților posibilitatea de a-și dezvolta aptitudinile fizice și coregrafice, mai puțin valorificate pe durata studiilor universitare.
Proiectul este important și pentru comunitatea locală, căci publicul careian va avea posibilitatea de a se familiariza cu un gen spectacular până acum necunoscut/mai puțin cunoscut lui.
Coordonator profesionist pentru o echipă de tinere speranțe
Echipa, care urmează să realizeze spectacoluleste internațională, formată din artiști din Budapesta (Ungaria), Timișoara (România) și studenți ai Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj (secția română cât și secția maghiară) și ai Universității de Artă din Târgu Mureș. Aceștia sunt coordonați de regizorul-coregraf Soós Attila.
Acesta a absolvit, în 2014, Academia de Teatru și Film Budapesta, secția Teatru Fizic, specializarea regie-coregrafie, clasa Horváth Csaba. În 2013 a înființat Comapnia de Teatru Trojka. Spectacolele ei se joacă în mai multe teatre din Budapesta, precum Casa Artelor Contemporane TRAFÓ, Incubatorul comunitar și de producție JURÁNYI sau Studioul de Teatru și Film ÁTRIUM. A participat la Festivalul SPOT în 2015, când a condus un atelier de mișcare pe durata a două zile.
Echipa de producție a spectacolului este completată de dramaturgul Széphelyi Júlia și asistentul de regie Bereczki Csilla, colaboratorii permanenți ai regizorului.
Cei șapte actori distribuiți în viitorul spectacol sunt: Alina Mișoc, Irina Sibef, Nagy Dóra, Dunai Júlia, Stănila Cosmin, Ciprian Valea și Wilhelm Buchmann. Alina, Irinia, Cosmin și Ciprian sunt studenți la Actorie, ai Facultății de Teatru și Televiziune Cluj, secția română, iar Wilhelm urmează aceeași linie, a secției maghiare. Dunai Júlia este studenta Universității de Artă Târgu Mureș, secția maghiară. Nagy Dóra a absolvit secția de actorie-păpușărie a Universității de Artă din Târgu Mureș, iar în prezent este angajata Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara.
Echipa este completată de asistentul de producție Sipos Krisztina, dramaturg, în prezent colaborator al teatrului independent Varoterem Projekt din Cluj.
Coordonatorul proiectului este Paul Sarvadi, absolvent al Universității Babes Bolyai Cluj Napoca, Facultatea de Teatru și Televiziune, secția Teatrologie, promoția 2004, angajat al Teatrului de Nord Satu Mare și al Teatrului Maghiar de Stat Csiki Gergely Timișoara, în două perioade distincte, timp de câte un an. Acesta a inițiat și a organizat din 2007, fără întrerupere, Festivalul Internațional de Teatru pentru Studenți SPOT, care are loc, anul acesta pentru a X-a oară. Paul a înființat și conduce Compania SPOT, o structură teatrală în cadrul căreia se reunesc, vara, foști participanți ai Festivalului SPOT sau studenții unor școli participante, pentru a realiza spectacole.
Avanpremieră acum, premieră în noiembrie
Premiera spectacolului As you like it, este programată pentru 30 noiembrie, la Carei, în ultima zi a ediției a X-a a Festivalului Internațional de Teatru pentru Studenți SPOT, de la ora 20, cel mai probabil în sala Teatrului Municipal.
La fel ca în cazul proicetelor precedente ale Companiei SPOT spectatorii pot urmări, și de această dată, avanpremiera spectacolului. Ea are loc sâmbătă, 20 august, de la ora 19 în sala Teatrului Municipal Carei.
Mecenat
Proiectul din acest an al Companiei SPOT este susținut de S.C. ATLAS MAPPING S.R.L. CAREI, SC EASTERN DIES SERVICE SRL CAREI, Restaurantul TAVERNA, SC BINDER & FAMILY SRL CAREI și Cafeneaua CAPRICCIO, Liceul Tehnologic Simion Bărnuțiu Carei. Mulțumiri Direcției de Cultură, Sport și Turism a Primăriei Carei, care a permis ca repetițiile și avanpremiera spectacolului să se desfășoare, fără implicații financiare, în clădirea Teatrului Municipal Carei.
Partenerul permanent al Companiei SPOT este Asociația Deo Gratias din Carei.