Comercianţi de DOMICILII fac ce VOR în Satu Mare. EXISTĂ adrese la care locuiesc ZECI de PERSOANE
Deşi pare de domeniul fantasticului, în municipiul Satu Mare există adrese la care locuiesc zeci de persoane, cel puțin pe hârtie. Este vorba despre comercianţii de domicilii, care în schimbul unor sume de bani acceptă să primească în spaţiu zeci de persoane.
Totul pentru ca persoanele în cauză să îşi poată obţine cărţi de identitate. După ce îşi obţin documentele de identitate, majoritatea acestor persoane pleacă la muncă în străinătate. Lucrul se poate demonstra uşor dacă se verifică actele depuse la Evidenţa Populaţiei de către flotanţii care au cerut în mod expres să li se facă acte de identitate pe aceaste adrese.
Pe strada Rodnei şi pe strada Ghica autorităţile pot să găsească liniştite locuinţe în care sub acelaşi acoperiş domiciliază, cu acte în regulă, zeci de persoane. Bineînţeles, totul este doar pe hârtie.
Concret, într-un apartament dintr-un bloc situat pe strada Ion Ghica domiciliază circa 20 de persoane. La fel şi pe strada Rodnei. Diferenţa este că la adresa în cauză nu mai există niciun imobil. Pentru că legea în domeniu este permisivă, nimeni nu şi-a pus întrebarea, firească, cum ar putea locui sub acelaşi acoperiş, într-o garsonieră de câţiva metri pătraţi nu mai puţin de 20 de suflete.
Aşa se face că, de-a lungul timpului, sute de oameni care nu aveau un domiciliu stabil au bătut la uşa autorităţilor cu dosarele la subraţ, iar rezultatul a fost unul singur: adresa la care se află locuinţele respective a fost tipărită, cu acordul scris al proprietarilor, pe tot atâtea cărţi de identitate.
Nimic ilegal însă, poate doar o interpretare personală a legii. Răspunsurile pot fi multe, însă cum nici o anchetă nu a fost derulată, pentru că nu a fost depăşit cadrul legal, în jurul acestor poveşti rămân doar supoziţii. Unii au transformat luarea în spaţiu într-o afacere bănoasă, având în vedere că tarifele percepute se învârt în jurul a sute de euro de client.
În schimb, conform Codului Civil, orice persoană are dreptul să-şi aleagă adresa de domiciliu. Dacă proprietarul casei respective îşi dă acordul în scris, autorităţile nu au cum să refuze opţiunea făcută. Chiar dacă la adresa respectivă stau zeci sau chiar sute de persoane. Nu există temei legal pentru a face verificări. Asta e legea, bună sau rea.