Combinații penale la Casa de Pensii. Bani pentru morți și bilete de tratament la discreție
Mai mulți foști și actuali angajați ai Casei Județene de Pensii Satu Mare au fost trimiși în judecată pentru mai multe fapte de natură penală. Printre care delapidare, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Cert este faptul că unele persoane vizate au scăpat, și asta pentru că faptele s-au…prescris. Atât de mult s-a întins ancheta și procesul. (Actuala conducere a Casei Județene de Pensii NU are nicio legătură cu aceste cazuri, la acea dată fiind la conducere alte persoane).
Conform informațiilor PresaSM, totul a început încă din iulie 2013, atunci când la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare s-a înregistrat un dosar penal ca urmare a sesizării din oficiu a Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, față de trei angajate ale Casei Județene de Pensii Satu Mare, pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
Grupul a fost acuzat că a eliberat un număr de 20 de bilete tratament, neexistând documente justificative de eliberare a biletelor și cereri depuse, iar în evidențele contabile a Casei Județene de Pensii nu există nicio chitanță cu privire la plata biletelor. Suma totală a acestor bilete eliberate pentru care nu s-a încasat contribuția a fost de 4.944 lei, prejudiciu care a fost recuperat pe parcurs.
Conform notelor de constatare întocmite de către conducerea Casei Județene de Pensii Satu Mare, prin care s-a verificat modul de acordare a ajutoarelor de deces, s-a constatat că în perioada anilor 2008 – 2012, unele casiere din cadrul Casei Județene de Pensii Satu Mare au achitat ajutoare de deces fără acte justificative anexate, ori s-au identificat situații când plata ajutorului de deces a fost achitată aceleași persoane de două ori, în baza aceluiași document de plată.
Alte fapte s-au referit la activitatea de încasare și emitere a chitanțelor aferente contribuțiilor de asigurări sociale. Prejudiciul cauzat, în sumă de 3.962 lei, a fost recuperat.
Cert este faptul că unele persoane au scăpat de răspunderea penală după ce a intervenit prescripția acestora. Dar nu au scăpat și de plata unor penalități către Casa Județeană de Pensii.
Redăm decizia pe scurt a magistraților Judecătoriei Satu Mare, emisă în această lună: ”(…) admite acţiunea civilă exercitată în procesul penal de către partea civilă Casa Judeţeană de Pensii Satu Mare (…) și, pe cale de consecinţă, obligă angajata la plata sumei de 171.516 lei, cu titlu de prejudiciu material, precum şi la plata dobânzii legale aferente acestei sume, calculate aferent fiecărei plăţi necuvenite în parte şi de la efectuării până la data plății efective a prejudiciului”.
Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel.