Codul Rutier se modifică. Noile prevederi intră în vigoare pe 12 octombrie
Amenzi mai mari și sancțiuni mai drastice, așa arată noile prevederi ale Codului Rutier, cele aprobate în luna august și care urmează să intre în vigoare pe 12 octombrie. Principalele modificări vizează utilizarea dispozitivelor mobile, inclusiv de către cei care folosesc vehicule pentru care nu este nevoie de permis.
Odată cu 12 octombrie vor intra în vigoare modificările aduse Codului Penal prin Ordonanță de Urgență. Guvernul a decis să crească amenzile pentru șoferii tuturor categoriilor de vehicule dacă folosesc în timp ce se află în mișcare dispozitive mobile. OUG pentru modificarea Codului Penal a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial pe 12 august și va intra în vigoare pe 12 octombrie.
Potrivit modificărilor, constituie contravenție „ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video.”
„Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenție și este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare”, a informat Poliția Română.
Nu scapă de amenzi nici bicicliștii sau cei care folosesc trotineta, inclusiv pe cea electrică.
„În ceea ce privește nerespectarea normei de interdicție de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, contravenția este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei)”, mai explică oamenii legii.
Se poate ajunge la suspendarea permisului
Dacă folosirea dispzitivului mobile se face și cu încălcarea altor reguli de circulație, se poate ajunge la suspendarea permisului.
„Astfel, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile”, avertizează Poliția Română.
Înăsprirea legislației a venit ca urmare a mai multor accidente rutiere în care șoferii vinovați au folosit dispozitivele mobile în momentul producerii impactului.
Citește și:
FOTO/VIDEO. Șoferul, ocupat să facă LIVE pe Facebook. Multiple victime pe A3
FOTO/VIDEO. Carnagiu pe șosea. Nouă români au murit, șoferul era live pe Facebook
FOTO. Sătmărenii caută hoții pe Facebook. Au luat-o înaintea polițiștilor și fac “crowdsourcing”
Poliție rutieră foarte severă pe șosele și amenzi foarte mari pentru vitezomani.Respect Poliției Române.
View CommentAmenzile sunt deja de multe ori peste cele din Germania ,( la nemti acum s-a scumpit amenda pt telefon de la 90 la 100 euro,,,,) plus ca e aberant sa fie amenzi mai mari decat salariul minim , pt ca se pedepseste si pune in dificultate financiara toata familia ,nu numai soferul !!!! cica legislatia din Ro apara familia…..???
View CommentGarcea Amenzile sunt mari?! Faceți-le-n ciudă polițiștilor! Circulați corect! Respectați legislația în vigoare! Dați dovadă de bun simț și respect pentru ceilalți participanți la trafic!
View Comment@ Gica contra : nu poti sa circuli corect , doar un ex : mergi pe drum ,caruta oprita in drum , linie continua : depasasti , si te inhata .Pui after shave pe fata , sau clatesti gura cu Listerine , sufli si iese alcool 0.04 si ti se face dosar penal pt conducere sub influenta alcoolului ….si as mai putea continua….
View Comment@Garcea: Câte victime sunt pe șoselele din Germania și câte sunt la noi?
View CommentStatistic stăm foarte prost! Nici măcar teama de a fi amendat nu mai contează, și tu te plângi că amenzile sunt mici?!?
Le-aș înzeci, mai ales pentru folosirea telefonului în timpul condusului, pentru alcool, pentru depășiri neregulamentare și pentru neacordarea de prioritate pietonilor!
Nu vă mai plângeți atâta. Circulați corect și nu ai ai treabă cu amenzile.
View CommentNu vedeți că avem mortalitatea cea mai mare din Europa? De zece ori să fie mai mari amenzile și să mai se și aplice legea, asta ar trebui. Vă tot luați de polițiști că dau amenzi. Luați-vă de ei că nu dau destule. Sunty mai mult de decor. Exemplu: trece mașina poliției și înspatele ei mai mulți pietoni trec strada (nu pe trecere)… și nimic! Ei au alte probleme mai importante probabil. Și de asta suntem unde suntem.