Cod galben de ceață densă la Satu Mare. Când expiră avertizarea meteo. Atenție la trafic!
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod galben de fenomene imediate pentru mai multe loclaități din județul Satu Mare.Meteorologii spun că ne vom confrunta cu ceață densă ce determină vizibilitate redusă.
UPDATE 10:00 Meteorologii au prelungit avertizarea meteo pentru mai multe localități din județul Satu Mare. Astfel, până la ora 12, sub atenționare rămân localitățile Satu Mare, Carei, Livada, Lazuri, Halmeu, Odoreu, Vetiș, Moftin, Păulești, Turulung, Sanislău, Berveni, Micula, Dorolț, Botiz, Căpleni, Pișcolt, Doba, Căuaș, Porumbești, Tiream, Foieni, Petrești, Terebești, Urziceni, Ciumești, Agriș, Cămin;
Avertizarea de ceață densă este valabilă până la ora 9:30, atenționează meteorologii.
Sub avertizare se află localitățile Satu Mare, Carei, Tășnad, Livada, Ardud, Lazuri, Supur, Halmeu, Odoreu, Vetiș, Moftin, Păulești, Turulung, Culciu, Sanislău, Berveni, Beltiug, Micula, Dorolț, Botiz, Viile Satu Mare, Căpleni, Pișcolt, Acâș, Doba, Andrid, Căuaș, Santău, Porumbești, Cehal, Tiream, Foieni, Petrești, Pir, Terebești, Urziceni, Craidorolț, Ciumești, Săuca, Agriș, Cămin, Săcășeni;
Se vor semnala ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m, spun cei de la ANM.
Codul rutier prevede:
1. Pe timp de ceață densă ai obligația să folosești luminile de întâlnire și pe cele de ceață, indiferent că circuli pe timp de zi sau de noapte.
2. Când vizibilitatea este redusă sub 100 de metri, în condiții de ceață, ai obligația să circuli cu o viteză care să nu depășească 30 de km/h în localități și 50 de km/h în afara localităților. De asemenea viteza de deplasare trebuie adaptată la condițiile de drum, condițiile de drum pot impune o limită de viteză chiar și de 10-20 km/h.
3. Se interzice folosirea luminilor de ceață în alte condiții decât pe timp de ceață.
Cel mai important lucru. Aprinde lumina de ceață din spatele autovehiculului, aceasta este o lumină puternică de culoare roșie și are rolul de a face autovehiculul vizibil de la o distanță mai mare atunci când este ceață. Dacă mașina este dotată cu proiectoare speciale pentru ceață, aprinde-le și pe acestea, îți vor oferi o vizibilitate mai bună, în special noaptea.
Ceața poate veni în valuri. Aceasta poate trece foarte rapid de la o densitate la care vizibilitatea este de până la 100 de metri la o densitatea la care nu poți vedea la 10 metri în față, în interval foarte scurt. Așa că sporește atenția, mai ales noaptea.
Niciodată să nu folosești faza de drum (faza lungă) acesta nu va face altceva decât să înrăutățească situația, deoarece lumina lovește direct în ceață formând un “zid de lumină”, vizibilitatea fiind mult mai scăzută. De aceea multe autovehicule sunt dotate cu proiectoare speciale pentru ceață, acestea sunt montate astfel încât să lumineze doar în jos, oferind o bună vizibilitate, neiluminând ceața ci doar carosabilul. Dacă mașina nu este dotată cu proiectoare speciale pentru ceață, încercați să direcționați lumina farurilor în jos, către carosabil, nu va face minuni dar vă va ajuta cât de cât.