Cazul clădirii fostului Hotel Dacia este o adevărată telenovelă. Care se pare că necesită unele precizări sub aspect ”tehnic”. Și asta după ce în spațiul public s-a creat impresia generală că ”firma” MANEVI ZARTKORU RESZVENYTARSASAG ar fi devenit proprietarul direct al imobilului fostului Hotel Dacia. Din punct de vedere procedural, partea maghiară cumpărat a sută la sută din acțiunile SC Dacia SA. Deci, nu a cumpărat direct clădirea. Imobilul monument istoric rămânând în proprietatea persoanei juridice române de drept privat – SC Dacia SA.
Este un detaliu destul de important. Pentru că statul român deține în continuare dreptul de preemțiune asupra clădirii. Iar în cazul în care firma maghiară ar dori să schimbe proprietarul (din acte) al clădirii, ar trebui să aibă acceptul statului român (care se pare că mai mult doarme).
Reamintim că activistul sătmărean Adelin Ghiarfaș a reușit să facă lumină, din câte se pare, în povestea achiziționării Hotelului Dacia! Acesta a scos documente inclusiv de la Oficiul Național Registrul Comerțului, care indică ca și cumpărător MANEVI ZARTKORU RESZVENYTARSASAG. La aceeași adresă își are sediul și Consiliul Național pentru Managementul Activelor din Ungaria, entitate aflată sub controlul Guvernului Maghiar.
Redăm concluzia activitstului sătmărean:
”Azi am avut o curiozitatea și căutând în informatiile publice ale ONRC am aflat că societatea DACIA SA, în patrimoniul căreia se află clădirea cunoscută de noi Hotelul Dacia, simbolul Sătmarului, a fost cumpărată în data de 08.12.2017 de către MANEVI ZARTKORU RESZVENYTARSASAG, cu sediul social în Budapesta, strada Pozsonyi, nr 56, iar noul administrator fiind aceași societate maghiară, prin Peter Zavodszky, cetățean maghiar.
Căutând alte informatii despre această societate maghiară, aflu că la aceași adresă din Budapesta are sediul social și este dată persoana de contact tot un anume Peter Zavodszky, tocmai CONSILIUL NAȚIONAL PENTRU MANAGEMENTUL ACTIVELOR DIN UNGARIA și care se află sub controlul direct al Ministerului Dezvoltării al statului maghiar!!!
E adevărat că cele doua entități figurează cu două coduri de înregistrare diferite, dar coincidența e prea mare!!!”.
Ce porcărie de articol!
View CommentPăi dacă s-a cumpărat societatea care deține clădirea, nu implică că noul acționar majoritar este și proprietarul clădirii?!?!?
Tehnic, nu! Un proprietar cu drepturi depline poate vinde clădirea. Maghiarii pot să revândă doar societatea. Iar de clădire nu pot dispune înstrăinarea directă. Detalii care contează.
View CommentUimitor!
View CommentDar când a cumpărat-o pastorul a făcut tranzacție separată pe clădire?!?
Nope!
A cumpărat societatea și automat a devenit proprietar și pe clădire!
Poți cere un CF informativ al clădirii și-ai să vezi că aceasta nu și-a schimbat proprietarul din anii 90, iar actualul proprietar este Dacia SA, nu famiglia pastorului …