Ciolan de 40 milioane euro! Primăria Satu Mare a dat incorect salubrizarea către Florisal
Lovitură de teatru în cazul licitației privind desemnarea firmei care se va ocupa de salubrizarea municipiului Satu Mare pentru următorii zece ani. Cu toate că Primăria Satu Mare – obligată de Tribunalul Satu Mare – a desemnat câștigătoare firma Florisal, firma pierzătoare SC AVE Bihor SRL a contestat licitația la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și, surpriză, a câștigat. Astfel că licitația se va relua!
Lupta dintre Florisal și AVE Bihor are o miză pe măsură: un contract de peste 200 de milioane de lei!
De unde a pornit totul
Firma Ave Bihor, care a pierdut licitația pentru salubrizarea municipiului Satu Mare, a contestat procedura la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), la începutul lunii noiembrie. Și asta după ce Florisal a câștigat licitația pentru asigurarea serviciilor de salubrizare în municipiul Satu Mare pentru următorii zece ani!
Potrivit informațiilor PresaSM, la licitația organizată de Primăria Satu Mare, Florisal a obținut 97,19 puncte, iar Asocierea SC AVE BIHOR SRL – SC RDE HARGHITA SRL a obținut 64,84 de puncte.
Ce a contestat AVE Bihor
Prin contestația nr. 6080/02.11.2020, înregistrată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor sub nr. 47846/02.11.2020, înaintată de SC AVE Bihor SRL, formulată împotriva raportului procedurii și a rezultatului procedurii de atribuire nr. 46754 din 23.10.2020, emise de Primăria Satu Mare, s-a solicitat anularea actelor atacate și obligarea entității contractante la reevaluarea ofertelor depuse și stabilirea ofertei câștigătoare.
SC Florisal SA a făcut o cerere de intervenție, prin care a solicitat respingerea contestației formulate de SC Ave Bihor SRL, ca fiind neîntemeiată. Doar că cererea de intervenție a fost respinsă. Așa că SC AVE Bihor a avut cale liberă spre reluarea licitației.
Ce spune CNSC
Potrivit documentelor intrate în posesia PresaSM, Consiliul observă că Primăria Satu Mare, prin comisia de evaluare, nu a verificat corelarea propunerii tehnice cu cea financiară din oferta SC Florisal SA, dar nici nu a solicitat o justificare a prețului, sub aspectul costurilor de sortare, tratare, eliminare, valorificare, reciclare.
De asemenea, nici cu privire la costurile estimate pentru autocolante, recipienți/containere, curățarea gurilor de scurgere și depozitarea deșeurilor stradale; utilajele puse la dispoziție din punct de vedere al normei de poluare (EURO 6/EURO 3) nu există o evaluare a ofertei SC Florisal SA.
Consiliul consideră că entitatea contractantă – Primăria Satu Mare – avea obligația solicitării unor informații de clarificare punctuale, înainte de a declara admisibilă oferta.
Licitație reluată… a TREIA oară!
Drept pentru care, Consiliul Național pentru soluționarea Contestațiilor va obliga Primăria Satu Mare să finalizeze evaluarea ofertei sub aspectele din contestație și să solicite SC Florisal SA justificarea acestor categorii de costuri având în vedere includerea lor în tariful propus.
”Constatând incompleta analiză a ofertei câștigătoare, Consiliul va admite, în parte, contestația SC Ave Bihor SRL și va anula decizia de declarare câștigătoare a ofertei SC Florisal SA, din cuprinsul actelor atacate, entitatea contractantă urmând a fi obligată la solicitarea de informații de certitudine și reanalizarea ofertei SC Florisal SA. Pe cale de consecință, Consiliul va respinge, în parte, ca nefondată cererea de intervenție (a Florisal, n.red.)”, se arată în documentul obținut de PresaSM.
Ce riscă municipiul Satu Mare
Tergiversarea în atribuirea serviciului de salubritate cauzează întârzieri în punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor.
Iar astfel se riscă penalități din partea Uniunii Europene. România, potrivit angajamentelor luate în fața Comisiei Europene, trebuie să întreprindă toate măsurile necesare pentru modernizarea gestionării deșeurilor, dar și pentru implementarea legislației europene în domeniu.
Cum procedura de atribuire a contractului de salubritate este prelungită de peste un an, se riscă penalități foarte mari.
Platim mai mult pentru florisal pe luna!
View CommentDecat apa si curent!!
factura la apa pe 2 persoane platesc 18-lei iar la florisal 28-lei
Asta se intampla din cauza ca cei care trebuiau sa verifice aceste aspecte sunt niste amatori,probabil angajati pe baza de pile,si care habar nu au de atributiile ce le revin !!Nu numai ca ar trebui o evaluare masiva in cadrul primariei,dar cel putin un sfert dintre angajati trimisi sa-si caute de munca la privat,pentru ca acolo se impiedica unul de altul la cat de stufoasa e schema de personal,absolut inutila !!La fel si la Consiliul Judetean sau Prefectura !!Intr-un judet atat de mic cum este Satu Mare clar nu se justifica sa existe mii de persoane in administratia publica !!
View CommentBanii vorbesc!!!
View CommentDe cate ori a spalat Florisal strazile din Satu Mare ? Ieri carosabilul era plin de noroi si murdarie. Asa trebuie sa arate un oras european in anul 2020 ?
View CommentAdio florisal, aceleași utilaje de x ani. Ar trebui luați la rost de către primărie de ce nu se fac investițiile în utilaje ci în imobiliare in Cluj. Plătim scump pentru niște servicii de rahat.
View Comment