Cine mai rămâne?! Un sătmărean din trei a părăsit România
Tristul adevăr: un sătmărean din trei este plecat la muncă peste hotare. Din județul Satu Mare au plecat în străinătate un număr de peste 25.000 de persoane, în timp ce acasă au rămas să muncească circa 75.000, raportul între cei plecaţi şi salariaţi fiind de 1 la 3.
Situaţia este considerată destul de gravă din cauza acestui raport, judeţul nostru fiind inclus în aceeaşi categorie, alături de județul Maramureş, Sălaj şi Alba din Transilvania. Cei mai mulți care au ales calea străinătății au ajuns în Italia. Peste 9.500 de sătmăreni sunt plecați temporar sau de peste 10 ani în Peninsulă și contribuie la Produsul Intern Brut al Italiei.
Franța se bucură și ea de forța de muncă a circa 7.000 de sătmăreni, iar în Portugalia, dar și în Marea Britanie, lucrează peste 3.000 de sătmăreni, Iar acestea sunt doar datele oficiale. Zecilor de mii de sătmăreni înregistrați ca emigranți li se adaugă cei care au părăsit țara fără forme legale.
Statistica devine cu adevărat îngrijorătoare dacă ne uităm la mediile de vârstă ale celor plecați. Cei mai mulți sunt tineri, aflați la începutul carierei. Ca procent, 80 la sută dintre cei care au părăsit județul sunt cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani. Iar adulții își iau cu ei și copiii.
Exodul forței de muncă lovește puternic în economia județului, mai ales că, din 1992, Satu Mare a intrat într-un proces accentuat de îmbătrânire demografică. Datele Institutului Național de Statistică au arătat că ponderea populației tinere este tot mai mică, în timp ce crește cea a populației vârstnice. Sporul demografic negativ este dat de scăderea natalității și de migrația externă, iar situația adâncește problemele economiei naționale.
Acesti cetateni nu sunt plecati definitiv, doar temporar. Cand acesti cetateni se intorc, orasul este sufocat atat traficul, magazinele, strazile, restaurantele, institutiile publice. Se pare ca atunci se vede real cat de populata este orasul ceea ce insemna ca orasul n-ar face fata daca acestia ar fi acasa. In rest va urez voie buna si haideti la scaldat.
View CommentPai sa le multumiti „marilor” antreprenori locali si salariilor de rahat oferite din ’90 in coace! In Satu Mare salariul mediu se invarte in jurul sumei de 1500-1700 de lei la ora actuala…Orice comentarii sunt de prisos! Sa traiasca privatii si rudele lor cu asa mizerii de venituri!
View CommentP.S. Intr-adevar, orasul este sufocat zilele acestea de romanii intorsi acasa, insa hai sa nu ne lamentam, datorita lor ne bucuram de o infuzie de bani serioasa, vanzarile cresc iar cei ramasi acasa se bucura de ei, asa ca mai bine ne-am bucura cu totii de partea plina a paharului…
Nu stiu daca ne mai intoarcem definitiv,eventual in vizita ! Acasa preturile sant la fel ca in occident,salariile in occident sant de 5 ori mai mari! Nu ne mai incredem la promisiunile comunistilor ! Sa mergem acasa sa ne bata romanii in tara unde mam nascut ,in loc sa se bucure ca producem euroi ! Nici vorba ca ne mai intoarcem ,luativa ramas bun de la noi!
View CommentAcasă mai rămân o parte din copii, bătrânii și asistații sociali. De aia stăm cum stăm. Păi cine să mai lucreze? Eu totuși nu înțeleg un lucru. Avem 4 milioane de români toți tineri care efectiv lucrează afară. Mai trimit ce mai trimit bani acasă, dar ei sunt foarte-foarte mulți raportat la forța de muncă rămasă acasă. Și la polonezi îs mulți plecați dar ei sunt peste 30 de milioane. Dintre cei care ar trebui să vadă acest aspect nu vede nimeni? Sau le convine situația?
View CommentSi in județ se poate lucra cinstit si bine plătiți va invit la Medieșu aurit la program de6 ore zilnic
View Comment