Noi rețineri în dosarul vaccinărilor fictive din vama Petea. Alte trei persoane au fost puse sub acuzare, spun procurorii DNA, printre ele și o asistentă de la Direcția de Sănătate Publică Satu Mare. Calculele făcute de anchetatori arată că într-o lună de zile, peste 60% din persoanele care figurau ca vaccinate nu au fost, de fapt, inoculate.
Conform informațiilor PresaSM, BARTA PATRICIA-DIANA este asistent medical în cadrul Direcției de Sănătate Satu Mare, angajată pe perioadă determinată. Aceasta era desemnată să se ocupe de triajul epidemiologic în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, într-un birou aflat în imediata apropiere a centrului de vaccinare.
Procurorii DNA au acuzat-o de comiterea unor infracțiuni de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată. Barta, alături de alți doi suspecți fără calitate specială, se află la această oră în fața judecătorului de drepturi și libertăți, procurorii DNA solicitând arestarea lor pentru o perioadă de 30 de zile, conform informațiilor PresaSM.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care arată faptul că cei trei noi suspecți ar fi fost, de fapt, intermediari, între asistentele medicale și registratorii de la centrul de vaccinare.
„Cei trei suspecți figurează între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre asistentele medicale și registratorii din centrul de vaccinare Petea implicați în eliberarea certificatelor false de vaccinare și cei interesați de obținerea acelor certificate false”, spun procurorii DNA.
Anchetatorii au explicat și cum erau transmiși banii către asistenți.
„Concret, cei trei ar fi procedat la identificarea unor persoane care doreau să obțină adeverințe de vaccinare fără a le fi administrată doza de vaccin, cerând și primind în schimb sume de bani (250 -300 euro).
Banii le erau transmiși asistenților medicali din cadrul Centrului de vaccinare Petea implicați în activitățile infracționale descrise în comunicatul anterior, iar o parte li se „întorceau” drept recompensă pentru „serviciile” prestate”, se arată în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție.
Cercetările efectuate până la această dată scot în evidență dimensiunea fenomenului. Procurorii suspectează că într-o singură lună de zile, peste 60% din persoanele care figurau drept vaccinate, nu erau inoculate.
„Din probele administrate a reieșit că, în perioada 08 septembrie – 02 noiembrie 2021 (supusă analizei până în acest moment) la Centrul de vaccinare Petea figurează în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) un număr de 5.495 de persoane ca fiind vaccinate.
Din analiza datelor au rezultat suspiciuni că peste 3500 de persoane fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin”, explică anchetatorii.
Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Inițial, în urma perchezițiilor derulate în Satu Mare și Bihor, procurorii au reținut cinci persoane, iar magistrații sătmăreni au încuviințat arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.
Ulterior, în urma contestațiilor depuse, o persoană a fost eliberată din arestul preventiv. Este vorba despre una dintre persoanele suspectate că ar fi fost intermediar.
FOTO/VIDEO. Interceptări și agenți sub acoperire în dosarul vaccinărilor fictive din vama Petea
FOTO/VIDEO. Judecătorii, nemiloș cu cei implicați în dosarul vaccinărilor fictive din vama Petea
Ar trebui sa fie luati la rost si pt ca nu impart tichetele de masa care sunt oferite celor care se vaccineaza. Oare acele tichete ramaneau in buzunarele lor? As citi cu mare interes un articol si pe aceasta tema.
View CommentAu fost promise vauchere celor care se vaccinează, nici vorbă. Asta se numește inducere in eroare ceea ce nu este infracțiune. O altă problemă care mă supără este faptul că ați dat in vileag numele asistentei de la DSP, dar atunci așa era corect să dați in vileag numele tuturor celor implicați. Și încă ceva, poate nici nu era implicată, acest proces fiind în curs.
View Comment