Chirie enormă pentru Biblioteca Județeană. Se putea construi o altă clădire
Consiliul Județean a pierdut în trecut clădirea care adăpostea și Biblioteca Județeană Satu Mare. De atunci, Consiliul Județean plătește 11.000 de euro în fiecare lună. Cu toată că investiția într-o clădire nouă ar fi fost mai rentabilă, banii urmând să fie recuperați în anii de exploatare care ar fi urmat. Consilierul județean Adrian Cozma a făcut toate calculele.
Redăm în continuare comunicatul de presă remis de către Adrian Cozma:
”Construcția unei noi biblioteci în județul Satu Mare este absolut necesară.
Construcția se impune din mai multe motive. CJ Satu Mare plătește astăzi o chirie extrem de mare-11.000 euro/pe lună. De asemenea e nevoie de un spațiu adecvat noii realități, serviciile către clienți trebuie să fie pe primul loc și e nevoie de spații care să permită o expunere cât mai bună.
De ce acum? Ce trebuie evitat?
Terenurile potențiale, adecvate unei construcții de bibliotecă, sunt din ce în ce mai rare în municipiul Satu Mare și ar fi total nepotrivită o construcție de acest gen la periferia orașului sau într-un cartier. Potrivit legilor în vigoare, construcția de biblioteci beneficiază de o serie de facilități, deloc de neglijat, iar soluția de a achiziționa un imobil ar fi nepotrivită, fiindcă spațiile în bibliotecile modern au o specificitate aparte.
Există, de asemenea, tendința modernizării spațiilor existente, soluție la fel de păguboasă și neeficientă în timp. Toate argumentele conduc la ideea că cea mai bună soluție privind Biblioteca Judeteană Satu Mare este construcția, în regim de urgență, a unei noi biblioteci, deschisă provocărilor viitorului, la fel ca cele construite în alte județe.
Date statistice pe 2017:
• În evidențele bibliotecii, în 2017, sunt 3232 de utilizatori activi, fiind o creștere semnificativă față de anul 2016.
• 84.557 de vizite au fost efectuate anul trecut, deci o medie de 333 de vizite zilnic.
• 115.250 de documente au fost puse la dispoziția cititorilor, iar 10.527 dintre ei au participat și la evenimente organizate.
În proporție de 90% dintre consumatori sunt din municipiu astfel încât o implicare a Primăriei Satu Mare este cel puțin firească. Actuala lege prevede că Biblioteca Județeană funcționează în orașele reședințe de județ și ține loc și de Bibliotecă Municipală, fără ca orașul să aibă vreo obligație financiară față de această instituție. Totodată, nu există nici restricții pentru a sprijini în vreun fel activitatea acesteia sau proiectul la care mă refer.
Sigur Consiliul Județean poate acționa unilateral, dar un parteneriat al celor două instituții consider că ar fi benefic. În aceste condiții, cred că Primăria Municipiului Satu Mare trebuie să fie un actor activ alături de CJ, pentru care susținerea respectivului proiect este un efort destul de mare și care, de unul singur, cel puțin deocamdată, nu poate susține realizarea unui sediu nou.
Realizarea unei construcții la actualele standarde ar fi pentru municipalitate un real benefiu prin obținerea unui nou obiectiv important al orașului atât din punct de vedere educativ, cât și cultural și turistic. Cred că o dezbatere în cadrul Consiliului Local ar fi utilă și necesară pentru a găsi cele mai bune soluții”.
Un proiect îngropat
Fosta conducere a Consiliului Județean, prin fostul președinte Adrian Ștef, a tot anunțat că se pregătește să ridice o clădire ultra-modernă în municipiul Satu Mare. Culmea ironiei, între timp primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a anunțat că vrea să construiască o parcare supraetajată pe locul pe care era prevăzut viitoarea Bibliotecă, de pe strada Mihail Kogâlniceanu.
Revenind la promisiunea foștilor edili județeni, cel puțin din anul 2013 se tot vorbește despre proiectul privind construirea unui nou sediu pentru Biblioteca Judeţeană din Satu Mare, cu o valoare de 61 de milioane de lei.
Potrivit studiul de fezabilitate, viitorul imobil ar urma să fie format din demisol+parter+4 etaje( D+P+4E). Suprafața totală a terenului este 1.726 mp, suprafața construită totală va fi de 1.225,30 mp, iar suprafața desfășurată totală propusă este de 6.643,70 mp.
Având în vedere situația actuală a Bibliotecii Județene, care are un număr total de volume de cca. 450 000 și o frecvență de vizitatori de cca. 500 persoane/zi, respectiv Legea Bibliotecilor nr. 334/31.05.2002, care prevede o suprafață minimă de 0,015 mp/ locuitor, la populația actuală a județului Satu Mare, se estimează ca necesară o suprafață utilă de cca. 5000 mp.
Sediul actual al Bibliotecii Judeţene Satu Mare se află într-un imobil aflat în proprietatea Federalcoop. După ani lungi de procese cu proprietarul clădirii, Consiliul Judeţean achită lunar o chirie de peste 10.000 euro pentru Biblioteca Judeţeană.
Adișor iar o ia pe tarla!
Dacă suprafața construită este de 6643,70 mp, la un cost mediu de 1000 de euro/mp construit, clădirea ar costa 6.635.700 euro!
Adică chiria pe 603 luni sau 50 de ani, în actuala locație!
Din ce s-ar amortiza respectivele sume?
Proiectul noii biblioteci este de-a dreptul odios! Seamănă mult cu blocurile de locuințe mai noi de prin alte localități!
Plus că în zonă nu vor exista locuri de parcare pentru potențialii vizitatori …
Adișor, a început campania electorală? Caută-ți un consilier mai serios! Lasă-te de prostii!
View CommentSunt de vânzare două clădiri ale RomTelekom, poate una din ele s-ar putea transforma în bibliotecă.
View Comment