FOTO. Ce sunt hotelurile pentru insecte. Au apărut și pe spațiile verzi din Satu Mare
Ce sunt hotelurile pentru insecte. Hotelurile pentru insecte au început să apară și în Satu Mare. Primul a fost amplasate pe pajiștea polenizatoare de pe strada Odoreului. Astfel de construcții au devenit obișnuite în parcurile din orașe, având în vedere că, la nivel mondial, 40% din populațiile de insecte sunt amenințate cu dispariția.
După ce Garden Design, firma care se ocupă cu amenajarea mai multor spații verzi din Satu Mare, a amenajat pe strada Odoreului o pajiște polenizatoare, acum a amplasat în aceeași zonă și primul hotel pentru insecte de pe spațiul public.
„Din grijă pentru mediu, am amenajat în Satu Mare, pe strada Odoreului, 1357 mp de pajiști polenizatoare. Acestea au începând de acum și un ,,hotel’’ pentru insectele polenizatoare”, au informat autoritățile locale sătmărene într-o informare pe pagina de Facebook a Primăriei Satu Mare.
Hotelurile pentru insecte nu mai sunt o noutate pentru iubitorii de natură, dar mai ales pentru proprietarii de grădini, care s-au obișnuit să confecționeze sau să achiziționeze gata confecționate astfel de căsuțe destinate în primul rând promovării biodiversității dar și pentru a preveni dispariția insectelor polenizatoare.
Ce sunt hotelurile pentru insecte
Confecționate din lemn, vreascuri, dar și cu pietre, cărămizi, frunze, tuburi de bambus sau trestie, hotelurile pentru insecte pot avea diferite forme, în funcție de speciile pentru care sunt destinate. Cel mai adesea, ele sunt realizate pentru a proteja albinele, fluturii, dar și gândaci folositori, inclusiv buburuze, care se hrănescu cu alte insecte dăunătoare, dar și pentru a feri paianjenii, care ajută și ei la scăderea populației de insecte invazive.
Ce sunt hotelurile pentru insecte – Utile pentru biodiversitate și polenizatori
Hotelurile pentru insecte sunt foarte populare în rândul pasionaților de grădinărit. Horticultorii spun că promovează nu doar polenizarea, ci au impact și asupra calității solului, în timp ce susține biodiveristatea și ajută la combaterea dăunătorilor.
Unele dintre hoteluri sunt special concepute în așa fel încât să asigure locuri de hibernare pentru insectele utile, așa cum sunt buburuzele.
Potrivit entomologilor, căsuțele trebuie curățate în fiecare iarnă sau refăcute în fiecare primăvară, asta pentru a scăpa de eventualele larve de muște sau acarieni.
Ce sunt hotelurile pentru insecte – unde trebuie poziționate
Dacă și voi vreți să realizați astfel de căsuțe, este important ca hotelurile pentru insecte să fie amplasate în așa fel încât să fie orientate cu fața spre soare, mai ales la începutul zilei și să fie cu spatele la vânturile dominante. Hotelurile pentru insecte se poziționează în apropierea unor zone cu flori sălbatice sau grădini cultivate și să aibă o înălțime de cel puțin 30 cm de la sol, ferită de calamități.
Ce sunt hotelurile pentru insecte – controverse
Câteva studii recente au arătat că, în unele situații, hotelurile pentru insecte pot face rău populațiilor endemice de albine și asta pentru că ele pot oferi refugiu unor specii parazitice de viespi. De asemenea, în unele zone, speciile endemice de albine au fost afectate de noi specii de albine aduse în zonă, care au modificat echilibrul econsistemului. Studiile au mai arătat și că, dacă sunt plasate prea aproape unele de altele, dar și dacă nu sunt întreținute, hotelurile de insecte pot contribui la răspândirea unor boli în rândul populațiilor de insecte.
La ce trebuie să fiți atenți dacă vreți să proiectați un hotel de insecte
În natură, habitatele insectelor apar ca mici cuiburi separate, iar hotelurile mari prezintă risc de îmbolnăvire și parazitizare pentru insectele care locuiesc cu densitate mare în interior.
S-a observat că numărul mare de locuri de cuibărire artificiale, prost proiectate, contribuie la pieirea albinelor din cauza parazitării.
Parazitismul apare atunci când cleptoparaziții își depun ouăle în tuburi sau celule ocupate de larve de albine. Larvele lor vor ecloziona, vor consuma polenul depozitat și vor ucide larvele de albine din interior. Exemple sunt viespile parazite (Melittobia acasta și Coelopencyrtus sp.) și musca parazită (Cacoxenus indigator) care atacă albinele.
Atunci când nu sunt gestionați, paraziții ajung să se răspândească în toate camerele căsuței pentru insecte și continuă atacul în sezoanele următoare.
În mod similar, mucegaiul aduce boli insectelor, care apare atunci când umiditatea se condensează și rămâne prinsă în materiale plastic, de exemplu tuburile.
Dacă doriți să încurajați prezența albinelor, de exemplu, trebuie să siți că tuburile trebuie să aibă o dimensiune între 2 și 10 milimetri diametru.