Ce ravagii a făcut pesta porcină în Satu Mare. Avertizare către cei care taie porcul
Zeci de mii de lei în despăgubiri și sute de mistreți împușcați, acestea sunt doar câteva dintre efectele epidemiei de pestă porcină care a lovit județul Satu Mare. În total, până la finalul anului, au fost identificate 20 de focare, din care 12 au fost stinse, iar opt încă rămân active. Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu – Mare, rămân închise.
Potrivit DSVSA, 12 focare de pestă porcină au fost închise în județ, iar opt încă rămân active.
„Până la această dată în județul Satu – Mare, au fost stinse 12 focare de Pestă Porcină Africană, în localitățile Micula, Bercu Nou, Sărăuad, Gherța Mare, Bocicău și Tarna Mare. Rămân active încă 8 focare în localitățile Dindești și Chegea,” spun veterinarii.
Epidemia de pestă porcină a dus și la împușcarea a peste 500 de porci mistreți. Potrivit DSVSA, din cei 41 mistreți găsiți morți și cei 559 împușcați, doar pentru 28 s-au confirmat, prin examene de laborator, virusul pestei porcine.
„La specia porci sălbatici, din cei 41 de mistreți găsiți morți și 559 mistreți împușcați în fondurile de vânătoare de pe raza județului, au fost confirmați ca pozitivi 28 capete,” mai spun veterinarii.
În total, 22 de exploatații au fost lovite de pesta porcină, iar despăgubirile plătite sătmărenilor ajung la aproape 61.000 de lei.
„D.S.V.S.A Satu-Mare, a asigurat plăta despăgubirilor pentru toate cele 22 de exploatații afectate de pesta porcină africană, despăgubiri în valoare totală de 60.940 de lei,” mai spune DSVSA.
Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziții.
Au fost înăsprite la maxim, toate măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale.
Suinele domestice din exploatațiile non profesionale, trebuie ținute obligatoriu numai în spații închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie.
DSVSA a lansat și o atenționare celor care sacrifică animalele pentru consum propriu.
„Atenționăm crescătorii de suine, că în urma sacrificărilor de porci pentru consum propriu, aceștia au obligația de a anunța imediat medicul veterinar din localitatea de domiciliu, în vederea efectuării unui examen ante mortem al porcului viu și post mortem a carcasei , precum și pentru a recolta probe pentru examene specifice de laborator,” spun veterinarilor.