Ce proiecte vor tinerii la Satu Mare: Chill zone, Crăciun în Grădina Romei, party cu muzică și D&D roleplay
Chill zone, Crăciun în Grădina Romei, party cu muzică electronică și D&D roleplay sunt doar câteva dintre proiectele propuse de tineri în cadrul inițiativei Com’ON Satu Mare, un program de bugetare participativă prin care Centrul Cultural „G.M. Zamfirescu” oferă o finanțare de maxim 3000 RON pentru un număr de 15 proiecte.
În total, inițiativa de bugetare participativă a strâns nu mai puțin de 38 de proiecte care trebuiau depuse, potrivit regulamentului, de echipe formate din minimum 3 tineri care locuiesc, studiază sau muncesc în Satu Mare, și au vârste cuprinse între 14 și 35 de ani.
Sătmărenii se pot înscrie pentru a vota proiectele depuse de echipele de tineri, iar până la această oră, cele mai multe voturi, 245, au mers către proiectul umanitar „O cină specială pentru persoanele fără adăpost”. Este vorba despre o propunere care vizează Adăpostul de noapte. Practic, tinerii vor să folosească banii câștigați pentru a organiza o cină specială, cu o masă cu trei feluri (supă de carne, cartofi piure cu șnițel și clătite ca desert) pe măsură ce se apropie Craciunul.
„Am pregăti mâncarea cu oameni care vor să se alăture acestei acțiuni, așa că ar fi o activitate deschisă pentru toată lumea […] Acest proiect are două obiective principale. Una este sensibilizarea pentru a le arăta altor oameni cât de important este să-i ajuți pe alții. Pentru că nu doar ducem cina, ci și mâncăm împreună cu beneficiarii. Un alt obiectiv important este de a ajuta oamenii care trăiesc în circumstanțe dificile.„, spun inițiatorii.
Pe locul doi, cu 230 de voturi, se află tot un proiect umanitar. De această dată, o echipă de tineri își propune să îi viziteze în prag de Crăciun pe toți copiii aflați în casele de tip familial din județul Satu Mare. Acțiunea vizează nu doar oferirea de cadouri, ci și petrecerea de timp împreună cu cei mici prin organizarea de activități interactive.
„Scopul nostru este să facem fericiți copiii defavorizați, nu doar oferind cadouri, ci și petrecând timp de calitate împreună. Vom organiza o sesiune de meșteșuguri (unde copiii își vor da cadourile unii altora), jucându-ne împreună, iar la finalul activității primim cu drag pe Moș Crăciun cu surprize pregătite pentru copii”, precizează inițiatorii proiectului.
Un alt proiect care a strâns până acum peste 200 de voturi este „Crăciun în Grădina Romei”. Echipa care a propus inițiativa, formă din trei sătmărence, dorește ca și cel mai mare parc din oraș să fie împodobit cu lumini odată cu sărbătorile de iarnă.
Tot peste 200 de voturi a strâns și proiectul HelpSCOOTER al celor de la Tineretul Maltez Satu Mare. Scooterul îi va ajuta, spun cei de la Tineretul Maltez, să ajungă mai repede la persoanele din program, vârstnici, care au nevoie de o masă caldă.
Tot de la sediul Ajutorului Maltez a venit și un alt proiect votat de peste 200 de sătmăreni. Este vorba despre inițiativa „În așteptarea Crăciunului” care vor să cheltuie banii câștigați în concurs pentru organizarea unei petreceri comune de Crăciun pentru tineri și familiile acestora.
Idei creative: Chill Zone, D&D roleplay, grădină comunitară, jocuri de societate și Street Art in the Park
Concursul de bugetare parcipativă a strâns și idei creative. De exemplu, un grup de tineri a propus crearea unei grădini comunitare, o idee extrem de populară în cartierele din orașele aglomerate. Este un concept care promovează nu doar grija față de natură, ci și socializare între locuitori, îmbinând activitățile de grădinărit cu cele de schimb de informații între generații.
O altă echipă a propus crearea unui spațiu de ieșire în oraș, un hub pentru adolescenți, un loc în care ei să poată studia împreună, dar și să împărtășească idei.
Tot inedită este și ideea de a organiza la Satu Mare un eveniment pentru a-i introduce pe câți mai mulți sătmăreni în lumea magică a jocului Dungeons & Dragons. Acceași echipă care a propus evenimentul de roleplay a mai venit cu un proiect, o noaptea dedicată tuturor jocurilor de societate, un eveniment care își propune să promoveze socializare, dar care îi va ajuta pe participanți nu doar să se despartă de dispozitivele mobile, ci și să se destreseze. Tot o seară dedicată jocurilor de societate, care să aducă la un loc tineri români și maghiari, este și propunerea echipei „You(th) are the future!”.
Inspirați de proiecte deja impliemntate, tinerii care frecventează parcul UFO au propus un proiect de Street Art in the Park, prin care doresc să schimbe vizual imaginea parcului, să însuflețească betonul prin culori vii. În aceeași idee, echipa Graffity Zone a inițiat un proiect pentru a crea o zonă unde artiștii tineri și pasionați de graffiti să poată să se exprime liber, fără să încalce legea.
O altă echipă formată din trei prieteni vizează tot parcul UFO. „Cercetașii Extratereștri” și-au luat rolul în serios, au identificat o problemă, lipsa iluminării în unele zone din parcul UFOR și au găsit o rezolvare. Banii din proiect ar merge spre amplasarea unor instalații luminoase, dar nu de orice fel, ci unele cu încarcare solară.
„Am identificat o problemă specifică Parcului UFO, aceasta fiind că anumite zone nu sunt luminate îndeajuns, fapt care poate duce la accidentări și alte incidente cu adevărat grave. Ideea noastră constă în a amplasa instalații luminoase cu încărcare solară pe suprafața parcului”, spun inițiatorii.
Elevii de la Liceul Reformat Satu Mare au depus și ei un proiect, tot după ce au identificat o problemă, de data asta în cadrul școlii. Construcțiile succesive i-au lăsat pe elevi fără zone comunitare, așa că școlarii tare și-ar dori să creeze un spațiu de socializare, amenajat după gustul lor.
Dacă doriți să susțineți unul dintre proiectele, o puteți face AICI.