Ce mituri rutiere cred șoferii români. Explică, parțial, de ce avem așa de multe accidente rutiere
Rezultatele sondajului „Evaluarea riscului rutier” indică faptul că şoferii români fie tind să creadă anumite mituri rutiere, chiar dacă sunt relativ conştienţi că acestea sunt false. Astfel de convingeri îi fac pe șoferi să aibă un comportament riscant în trafic, așa cum arată și datele statistice.
Diferitele „mituri rutiere” – convingeri eronate, prezentate drept certitudini, în care cred conducătorii auto – pot avea un impact negativ semnificativ asupra siguranţei rutiere, determinând comportamente care conduc la creşterea riscului unui accident rutier.
Majoritatea conducătorilor auto cred că este adevărat mitul conform căruia „cele mai multe accidente rutiere se produc pe vreme rea”, arată rezultatele sondajului.
Astfel, rugaţi să evalueze afirmaţia, aproape 51% dintre ei au declarat că aceasta este adevărată (total adevărată – 23,42%, mai degrabă adevărată – 27,34%), în timp ce peste 37% nu o consideră „nici adevărată, nici falsă”.
Datele statistice, publicate de IGPR, arată că, de fapt, majoritatea accidentelor rutiere au loc în condiţii meteo normale până la 88%, potrivit datelor de anul trecut.
În schimb, convingerea șoferilor că doar pe vreme rea trebuie să manifeste prudență sporită la volan, îi poate face mai puțin atenți și mai predispuși la accidente atunci când vremea este frumoasă.
Șoferii români cred că micile accidente nu se lasă cu răniri grave
Aproape 34% dintre conducătorii auto care au participat la sondaj (peste 3 din 10) consideră că o coliziune minoră în trafic nu poate genera răni grave, asta chiar dacă chiar și coliziunile minore pot crea probleme de sănătate serioase victimelor implicate – de exemplu, rănirea zonei cervicale (fenomenul cunoscut drept „whiplash”) poate apărea chiar şi după o lovire din spate la viteze mici. Alături de aceasta, există şi riscul de contuzii, fracturi, răniri ale coloanei vertebrale sau ale torsoului, dar şi de probleme psihologice.
Pe de altă parte, şoferii români sunt conştienţi că un accident cu vătămări corporale poate presupune şi lipsa unor răni vizibile.
Conducătorii auto români sunt conştienţi că pot produce accidente rutiere, însă tind să creadă ceva mai mult în vinovăţia celorlalţi şoferi.
Astfel, participanţii la sondaj au fost rugaţi să evalueze două afirmaţii, prima dintre ele fiind „Eu nu am cum să produc un accident rutier.”
Peste 71% dintre şoferi au estimat-o ca falsă (mai degrabă falsă – 16,36%, total falsă – 54,96%), ceea ce indică faptul că sunt conştienţi de riscul pe care îl pot pune în trafic, iar circa 21% dintre ei nu au evaluat-o nici ca adevărată, nici ca falsă.
Cu toate acestea, peste 82% dintre şoferi au estimat drept falsă afirmaţia „Mie nu mi se poate întâmpla să fiu implicat într-un accident rutier cauzat de altcineva” (mai degrabă falsă – 14,12%, total falsă – 68,12%), aşadar cu 10% mai mult decât în ceea ce priveşte „vina proprie”. Aproape 13% consideră că afirmaţia nu este nici adevărată, nici falsă.
Neatenția la volan și viteza
Şoferii români sunt, în mare parte, conştienţi că neatenţia la volan şi viteza cresc riscurile unui accident rutier.
Astfel, aproape 83% dintre respondenţi sunt de acord că multitasking-ul la volan (desfăşurarea de activităţi în paralel cu condusul, precum vorbitul la telefon, scrierea de mesaje, urmărirea de videoclip-uri etc.) conduce la accidente.
Pe de altă parte, în mod îngrijorător, 1 conducător auto din 10 (circa 14%) consideră că multitasking-ul la volan nu este o problemă, deoarece oamenii au atenţie distributivă.
În ceea ce priveşte viteza, românii par, de asemenea, să realizeze, într-o măsură covârşitoare, că aceasta poate cauza accidente. Aproape 93% dintre participanţii la sondaj consideră că este adevărat că „deplasarea cu o viteză peste limita legală stabilită pe porţiunea de drum respectivă creşte riscul unui accident rutier”
Sondajul s-a desfăşurat online, în perioada 23 mai – 5 iunie 2023, la acesta participând 4.788 de respondenţi – 45% bărbaţi şi 54% femei, majoritatea cu vârsta între 26 şi 55 de ani. Dintre participanţii la sondaj, 4.159 sunt conducători auto – 61% dintre ei au declarat că se urcă zilnic la volan, în timp ce 25% conduc de câteva ori pe săptămână.