Ce este starea de alertă și ce măsuri pot fi luate de autorități după 15 mai!
Președintele Klaus Iohannis a precizat că odată cu 15 mai, la nivelul României, starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă. Asta înseamnă că autoritățile în continuare vor putea limita drepturile cetățenilor pentru a putea pune în aplicare planurile și măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii epidemiei. Dar odată cu mijlocul lunii în curs vor asista și la o serie de relaxări, ridicarea unor restricții de mișcare și deschiderea unor unități comerciale care au avut activitatea suspendată.
Starea de alertă este o măsură de prevenţie instituită la nivel local sau naţional. Ea dă autorităților posibilitatea de aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, de avertizare a populaţiei, de limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă.
Ce anume reprezintă o situație de urgență? Actele normative enumeră drept posibile situații de urgență: incendiile, cutremurele, inundaţiile, accidentele, exploziile, avariile, alunecările sau prăbuşirile de teren, îmbolnăvirile în masă, prăbuşirile unor construcţii, instalaţii ori amenajări, eşuarea sau scufundarea unor nave, căderi de obiecte din atmosfera ori din cosmos, tornade, avalanşe, eşecul serviciilor de utilităţi publice şi alte calamităţi naturale, sinistre grave sau evenimente publice de amploare determinate ori favorizate de factorii de risc specifici.
Starea de alertă poate fi impusă se poate institui atât la nivel local, judeţean şi la nivel naţional.
Ce prevede legislația
Pe timpul stării de alertă, se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră. Potrivit articolului 4 din OUG nr. 21/2004, pe durata situaţiilor de urgenţă sau a stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă se întreprind, în condiţiile legii, după caz, acţiuni şi măsuri pentru:
– avertizarea populaţiei, instituţiilor şi agenţilor economici din zonele de pericol
– declararea stării de alertă în cazul iminenţei ameninţării sau producerii situaţiei de urgenţă
– intervenţia operativă cu forţe şi mijloace special constituite, în funcţie de situaţie, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative
– acordarea de ajutoare de urgenţă
– instituirea regimului stării de urgenţă, în condiţiile prevăzute de art. 93 din Constituţia României, republicată;
– solicitarea sau acordarea de asistenţă internaţională
– acordarea de despăgubiri persoanelor juridice şi fizice
De asemenea, conform ordonanței, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.
VIDEO. Klaus Iohannis: Starea de urgență va fi înlocuită de stare de alertă
Președintele Klaus Iohannis a precizat astăzi că România va intra în stare de alertă odată cu data de 15 mai, când va fi ridicată starea de urgență. Va urma o perioadă de relaxare a mișcării persoanelor, fiind permise deplasările în localitate, iar în unele situații și cele între localități.
Hai ma serios, asta mai știe ce vorbește la câte prostii vorbește, și aici Macrou râde de el și ce face.
View Comment