Ce este, de fapt, Blue Monday, numită și cea mai tristă zi a anului
Lunea Albastră este considerată cea mai deprimantă zi a anului. Deumirea a apărut în atenția publicului în 2005, în urma unui comunicat de presă al unei companii de turism, care pretindea că un om de știință ar fi calculat că a treia zi de luni din ianuarie este cea mai deprimantă zi a anului.
Blue Monday este considerată cea mai deprimantă zi a anului. Dar în spatele conceptului stă un comunicat de presă din 2005 al unei companii de turism. Acesta a precizat că un om de știință, pe baza unei formule matematice care ia în considerare mai multe variabile, a calculat că a treia zi de luni din ianuarie este cea mai deprimantă zi a anului.
Dacă pentru unii este vorba despre un concept cu totul artificial, și mai mulți matematicieni au subliniat că ecuația nu are sens, pentru alții sentimentele de melancolie sunt câte se poate de reale.
Luna ianuarie este asociată cu o scădere a sentimentelor de satisfacție, mai ales după ce s-au terminat sărbătorile de iarnă și încep să vină facturile neachitate, spun psihologii. Spre finalul lunii, majoritatea promisiunilor făcute de Anul Noul sunt încălcate, mai subliniază aceștia, un motiv în plus de insatisfacție. La astea se adaugă zilele scurte, asociate cu o lipsă de sintetizare a vitaminei D. Toate pot duce la o stare de tristețe mai accentuată.
Campania de PR a companiei de turism a fost atât de reușită încât pare că a devenit o profeție care s-a auto-împlinit. Mai ales în statele anglo-saxone există chiar promoții de Blue Monday, oferite de magazinele de haine, cele de produse cosmetice sau de saloanele de înfrumusețare.
Mai puțin util este conceptul, spun specialiștii, pentru cei care într-adevăr suferă de depresie. În plus, psihologii au remarcat o creștere a numărului de solicitări pentru această zi, după popularizarea conceptului.
În Anglia chiar a început o anti-campanie, intitulată Happy Monday, care dorește să promoveze sentimente mai pozitive. Inițiatorul, un profesor de psihologie de la East London, le propune cetățenilor să se concentreze pe lucrurile bune care li se întâmplă în a treia zi de luni din ianuarie, și dacă pot, să extindă exercițiul și la celelalte zile ale săptămânii, în fiecare lună, până la finalul anului.
Cei care spun că au calculat care este cea mai tristă zi a anului, au o formulă și pentru cea mai fericită zi din an. Aceasta se află la sfârșitul lui iunie.
Citește și:
FOTO. Decizie inspirată. Cum au scăpat soții Bertici de un accident teribil
Fals stomatolog, reținut de polițiști. Pacientul s-a plâns că i-a lipit proteza cu superglue
INFOGRAFIC. Care au fost cele mai căutate locuri de muncă în 2019