Ce conțin crenvurștii de porc? Mai multă carne de pui decât porc și până la 11 E-uri, arată un studiu InfoCons
Procentul de carne de porc din crenvurştii vânduţi în magazinele din România variază între 10% şi 93%, arată un studiu realizat de InfoCons care a verificat 19 produse aflate pe rafturile magazinelor din țara noastră. În unele cazuri, crenvurștii de porc au conținut mai multă carne de pui, au arătat analizele făcute.
InfoCons a studiat etichetele a 19 produse găsite pe rafturile magazinelor de la noi.
În cazul unora dintre cremvurştii de porc principalul ingredient, din punct de vedere cantitativ, era carnea de pui. Urma apoi apa – 57,89%, sarea – 31,57% și abia apoi carnea de porc.
InfoCons a studiat și aditivii alimentari găsiţi în crenvurştii de porc și a constatat că toate produsele conțin E-uri, iar numărul de aditivi alimentari variază între 2 şi 11 per produs, astfel: 5.26% din produse au în compoziție 11 E-uri; 10.53% din produse au în compoziție 9 E-uri; 21.05% din produse au în compoziție 8 E-uri; 5.26% din produse au în compoziție 7 E-uri; 10.53% din produse au în compoziție 6 E-uri; 5.26% din produse au în compoziție 5 E-uri; 10.53% din produse au în compoziție 4 E-uri; 21.05% din produse au în compoziție 3 E-uri; 10.53% din produse au în compoziție 2 E-uri.
Nitritul de sodiu a fost găsit în toți crenvurştii de porc, iar peste jumătate aveau carmin, un colorant obținut din sarea de aluminiu a acidului carminic.
100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250); 84.21% dintre produsele studiate au avut în componență difosfat de sodiu (E450); 84.21% dintre produsele studiate au avut în componență acid asorbic (E300); 57.89% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120).
De asemenea, 68,42% din produsele analizate nu conțineau fibre .