Cazuri de trichineloză la Satu Mare. Veterinarii trag un semnal de alarmă
Veterinarii trag un semnal de alarmă după apariția unor cazuri noi de trichineloză. DSVSA atrage atenția crescătorilor că este necesară examinarea cărnii de proc, iar consumul de carne neexaminată reprezintă un grav pericol.
Veterinarii sătmăreni atrag atenția aspura pericolului la care se expun cei care consumă carne de porc neexaminată.
„Existența și apariția unor noi cazuri de trichineloză atât la porcul domestic cât și la vânatul sălbatic, ne obligă pe noi inspectorii de specialitate, din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu – Mare , să atragem din nou atenția crescătorilor și consumatorilor de carne de porc, obținută în urma sacrificărilor tradiționale, asupra gravului pericol la care se expun, în urma consumului de carne de porc neexaminată sanitar veterinar”, spun cei de la DSVSA Satu Mare.
Veterinarii fac și o serie de recomandări, pentru prevenirea îmbolnăvirilor.
„Pentru a preveni îmbolnăvirea populației consumatoare de carne și preparate derivate, înainte și după sacrificarea porcilor domestici sau a împușcării vânatului sălbatic – mistreț, urs – proprietarul, consumatorul are obligația să solicite medicului veterinar examinarea ante mortem, ulterior post-mortem a porcului sau a vânatului, iar carnea să fie examinată obligatoriu, în direcția diagnosticării trichinelozei”, avertizează DSVSA.
Ce este trichineloza
Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinței omului, cum ar fi : șobolanii, șoarecii, carnivorele domestice – câinele și pisica- , animale din zona silvatică precum şi porcii domestici, porcii mistreți, sau alte specii infestate.
Omul se îmbolnăvește numai în urma consumului de carne infestată de porc domestic, cal, nutrie, mistreț, urs, crocodil,etc la care nu sa efectuat examen de specialitate în direcția depistării trichinelozei, de către medicul veterinar și care este ,sau nu a fost suficient preparată termic prin frigere, fierbere. Boala apare și prin consumul de preparate crude, prin sărare sau afumare, cârnați, caizer, șuncă afumată și alte specialități obținute din carnea de porc.
Pentru a se prevenii apariția acestei boli nedorite, care uneori poate duce și la decesul consumatorilor, aceștia au obligația de a :
– Achiziționa carne de porc numai din abatoare, carmangerii, măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, și pe care este aplicată marca de sănătate / identificare.
– Efectua controlul sanitar veterinar al cărnii provenite de la animale sacrificate în gospodăriile individuale – porc, nutrie, cal – precum şi al vânatului comestibil – mistreț, urs – prin examen trichineloscopic.
– Evita achiziționarea de carne de la persoane necunoscute , provenită de la animale sacrificate în condiții improprii sau care este comercializată direct din portbagaj sau la colțul străzii, fără expertiza sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.
Unde se fac examenele trichineloscopice
Examenele trichineloscopice, se efectuează în județul Satu – Mare în Circumscripțiile Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din: municipiile și orașele, Satu – Mare, Carei, Negrești – Oaș , după un program afișat la sediul acestora sau comunicat săptămânal, prin mass media locală, în Cabinetele Medicale Veterinare particulare, precum și la medicii veterinari de liberă practică de la Circumscripțiile Sanitare Veterinare Concesionate din localitățile: Ardud, Botiz, Lazuri, Apa, Santău, Tiream, Păulești, Culciu, Homorod, Valea Vinului, Supur, Beltiug, Satu-Mare, Negreşti-Oaş, Livada, Halmeu, Medieşu Aurit, Turț, Turulung, Căuaș, Săcășeni,Socond,
Pentru efectuarea examenului, proprietarul / solicitantul se va prezenta, la medicul veterinar examinator cu o probă de carne, recoltată din pilierii diafragmatici și va avea asupra lui,
Cartea de Identitate a proprietarului/solicitantului,
Crotalia de identificare a suinei / suinelor sacrificate,
Suma de 23,80 lei reprezentând contravaloarea unei probe examinate.
Cabinetele Veterinare Concesionate/Private își stabilesc tarife de manoperă proprii.
Carnea provenită de la porcii sacrificați în gospodăriile populației este destinată strict pentru consum familial. Este interzisă comercializarea cărnii de porc sub orice formă, obținută în urma sacrificărilor de porci din gospodăriile populației.
Nerespectarea prevederilor legale atrage după sine sancțiuni contravenționale sau penale după caz. Reamintim, proprietarilor și cumpărătorilor de porci, că porcii neidentificați/necrotaliaţi, cu diagnostic POZITIV în urma examenelor trichineloscopice nu se despăgubesc, pierderile bănești, fiind suportate integral de către vânzător/cumpărător.