Câți șoferi drogați au fost prinși pe șoselele sătmărene în 2023. Câte teste au fost efectuate
Jurnaliștii Libertatea au publicat o hartă a testărilor antidrog făcute de cei de la Poliția Rutieră. Potrivit analizei, Satu Mare este printre județele cu cele mai puține aparate drugtest, două, la fel ca alte 15 județe din țară. Sursa citată arată și că numărul testărilor făcute în trafic au crescut în 2023, față de anul trecut. În schimb, în timp ce creșterea nu este spectaculoasă, rata de pozitivare a ajuns de la aproape 2% în 2022, la peste 6% în acest an.
Jurnaliștii Libertatea au realizat o analiză a testărilor antidrog făcute pe drumurile din țara noastră. Multe dintre județe, printre care și Satu Mare, au la dispoziție doar două aparate drugtest. În total, 16 județe se pot baza doar pe cele două aparate pentru a verifica dacă șoferii aflați la volan au consumat sau nu substanțe interzise înaine de a se urca la volan. Unul dintre județele cu cele mai multe aparate este chiar județul vecin Bihor, chiar dacă sursa citată precizează că există o discrepanță între datele furnizate de MAI, care spune că Bihorul are 13 aparate și Inspectoratul de Poliție al județului, care spune că are doar 10. Galați și București au și ele un număr crescut de aparate.
Când vine vorba despre testare, datele prezentate arată că în 2022, la nivelul județului Satu Mare au fost testați antidrog 163 de șoferi, iar rata de pozitivare de 1,84. În schimb, în 2023, până la începutul lunii noiembrie, au fost deja testați 211 șoferi, iar rata de pozitivare a ajuns la 6,16%.
Tot două aparate au și vecinii din Sălaj. Până acum ei au testat 184 de șoferi în timp ce în Maramureș, județ care deține trei aparate, până la această oră au fost testați 489 de șoferi. Bihorul, care este printre județele cu cele mai multe aparate disponibile, a testat în 2023 nu mai puțin de 765 de șoferi.
Chiar dacă rata de pozitivare este de 6%, nu există date cu privire la câte dintre rezultatele testărilor au fost confirmate sau infirmate de testele de laborator. În plus, polițiștii nu testează antidrog toți șoferii trași pe dreapta, ci doar pe cei pe care-i suspectează că s-au urcat la volan sub influența unor substanțe interzise.
Ar trebui să specificați și că anumite medicamente, prescrise de medic, dau rezultate fals pozitive, sau chiar pozitive!
Exemple:
Orice sirop care conține orice formă de codeină (sirop de tuse) dă rezultat pozitiv la opioide!
Orice medicament anti anxietate sau antidepresiv dă rezultat POZITIV la benzodiazepine!
Durata de remanență în organism a acestora durează de la câteva ore până la câteva zile!
View CommentAsta o spun din experiența proprie! Am luat un medicament pentru inducerea stării de somn și după câteva zile încă eram pozitiv la benzodiazepină! În perioada respectivă NU am condus!!
ATENȚIE în caz că sunteți prinși vi se suspendă dreptul de a conduce pentru o perioadă de 1 an și veți fi trimiși în judecată pentru conducerea sub influența stupefiantelor! Nu este o glumă!!!