Câți bani a decontat Guvernul pentru cazarea refugiaților ucraineni în Satu Mare
Peste trei milioane de lei a decontat Guvernul pentru cazarea ucrainenilor fugiți de război și ajunși în Satu Mare, arată o analiză realizată de cei de la G4Media, care se bazează pe datele obținute de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Județul nostru este la mijlocul clasamentului condus de București-Ilfov.
Constanța a devenit al doilea pol, după București-Ilfov, unde s-au așezat ucrainenii fugiți din calea bombardamentelor. Județul a decontat, în perioada martie-octombrie, 13 milioane de euro pentru cazarea și masa refugiaților, prin programul 50/20. Banii sunt neimpozabili.
În total, în aceeași perioadă, România a cheltuit 75 de milioane de euro pentru ucrainenii care și-au părăsit țara din cauza războiului și s-au oprit temporar sau au rămas aici.
Potrivit analizei, județul Satu Mare se află la mijlocul clasamentului, cu 3.413.750 lei decontați pentru cazarea și masa refugiaților din țara vecină.
Suntem la mijlocul clasamentului, departe de sumele decontate de liderii clasamentului, București-Ilfov, Constanța și Maramureș.
Județul vecin se plasează pe locul trei la nivel național. În Maramureș, sumele decontate au ajuns la peste 26 de milioane de lei.
Satu Mare este pe locul 22. Clujul, Bihorul dar și Bistrița-Năsăud au decontat și ele sume mai mari.
La Cluj suma a ajuns la peste 17 milioane, în timp ce în Bihor s-au decontat aproape șase milioane, iar în Bistrița, 4,4 milioane.
La polul opus al clasamentului se află Gorjul, Covasna și Mehedinți, arată datele jurnaliștilor de la G4Media.
Circuitul banilor pentru refugiații ucraineni este relativ simplu și începe din fondul de rezervă al statului român, pus la dispoziție de Guvern. De acolo sunt dislocate sumele necesare și transferate către Ministerul Afacerilor Interne.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU, din cadrul MAI) trimite banii către Inspectoratele pentru Situații de Urgență (ISU) subordonate din țară. Ulterior, banii sunt transferați de la inspectorate la primăriile care solicită sumele de ajutor, într-un cont deschis la Trezoreria Statului. Transferul banilor de la ISU la unitățile administrativ-teritoriale se face în maximum 10 zile de la solicitare.
Ultimul pas este reprezentat de plata efectivă, în cont sau numerar, în baza facturilor sau a chitanțelor, către persoanele fizice care au cazat refugiați ucraineni.
În privința persoanelor juridice, plata se face direct de la ISU al județului respectiv.