Câteva sfaturi pentru a te bucura de randament maxim al laptopului tău pentru mai mult timp
Fără îndoială, un laptop profesional este un instrument pentru muncă de care trebuie să avem grijă și să-l menținem mereu în stare bună, dat fiind că de asta depinde eperiența de utilizare de care ne vom bucura, productivitatea și ciclul vieții utile pe care laptopul este capabil să o ofere.
Randamentul și posibilitățile unui laptop profesional sunt definite de specificațiile software-ului și hardware-ului. Tocmai de aceea, faptul de a ne asigura că ambele funcționează la capacitate maximă este important pentru experiența pe care laptopul ne-o oferă, iar corecta folosire a celor două este imperios necesară.
Vezi ofertele laptop Asus Vivobook la eMAG!
De aceea, o persoană care știe cele mai bune metode pentru configurarea, utilizarea și mentenanța unui laptop va reuși, cu siguranță, să scoată maximul din acest device, în comparație cu cineva care se limitează la folosirea standard a laptopului, fără a avea suficientă grijă de acesta. Mai mult, cel din urmă ar putea avea, inevitabil, probleme cu aparatul său, mai devreme sau mai târziu, spre deosebire de primul, care se va bucura mai mult timp de capacitățile maxime ale laptopului.
Să știi să utilizezi și să îngrijești un laptop este foarte important și, de aceea, în acest articol, vom oferi câteva sfaturi care te vor ajuta să prelungești la maxim utilitatea și performanța laptopului tău.
1. Multitasking eficient
Să ai multe aplicații sau programe deschise în același timp te poate ajuta să fii ma productiv, dar trebuie să ai grijă că acest lucru va afecta consumul bateriei și randamentul echipamentului, așa că trebuie să eviți să ai prea multe tab-uri deschise și prea multe programe în background, pentru a putea prelungi viața echipamentului tău.
Și antivirusul, care rulează în background, poate îngreuna munca pe un laptop, deci recomandabil ar fi un antivirus care să nu consume multe resurse sau unul care să nu scaneze încontinuu fișierele de pe echipament, ci doar atunci când îi ceri tu să facă asta. Folosind eficient multitasking-ul pe un laptop ne ajută să ne bucurăm de o mai bună autonomie și de un randament mai echilibrat.
2. Pregătește-ți din timp aplicațiile și păstrează-le actualizate
Menținerea sistemului de operare actualizat este doar o parte fundamentală din a obține un randament optim al acestuia, dar trebuie să iei în calcul tot ecosistemul de aplicații și programe pe care le vei utiliza, asta încă înainte să te apuci de muncă. Iar asta implică actualizarea fiecăreia dintre acestea.
Dacă un program nu este actualizat la cea mai recentă versiune a sa, acesta va începe să ne facă probleme, să funcționeze tot mai anevoios și, de multe ori, să se închidă neașteptat exact când ai mai multă nevoie. Unele, în schimb, își vor face singura update, dacă nu-l vei face tu, iar momentul în care decid să facă asta ar putea să te întrerupă din muncă sau din alte chestii urgente.
Menținerea aplicațiilor și programelor actualizate constant se poate face și automatizat, în majoritatea cazurilor. Cel mai bine ar fi să setezi de la început ca acestea să-și facă singure upddate-uri atunci când au nevoie.
3. Folosește setările de economie de energie ale Windows 10
Dacă ai un laptop cu Windows 10, gen Asus Vivobook, ai deja predefinite câteva setări de economie de energie – acele energy saving modes – care te ajută să reduci la minim acel consum de energie care nu e neapărat necesar în ceea ce faci într-un anumit moment sau atunci când nu folosești laptopul.
Poți folosi setările Power&Sleep modes, de unde poți alege un anume plan de economisire de energie, care va regla luminozitatea, va activa funcția sleep după un anumit interval de timp ales de tine în care nu se întreprinde nicio activitate pe laptop etc. În plus, pe orice laptop ai setări adiționale de economie de baterie.
Poți alege, astfel, și de aici un mod de comportament diferit al laptopului atunci când lucrezi doar pe baterie sau atunci când e conectat la priză. În plus, pentru momentele în care rămâi cu puțină baterie (20% sau un alt procent, ales de tine), o mulțime din funcții sunt reduse la minim, pentru a prelungi viața bateriei.
Folosește, așadar, aceste funcții cu încredere, și astfel prelungești nu doar viața bateriei, ci și a întregului dispozitiv.
4. Păstrează-ți laptopul în bună stare
Asta implică a avea grijă de laptop atât extern, cât și intern. Primul pas este să-ți păstrezi laptopul actualizat, așa cum am zis. Apoi, ar trebui să eviți să instalezi aplicații sau programe care ocupă degeaba spațiu și putere a procesorului, dacă nu le folosești sau le folosești mult prea rar pentru a merita efortul. În plus, realizează-ți back-up la date în mod periodic, pentru a nu pierde nimic important din munca ta.
Iti doresti un laptop ieftin, nimic mai simplu, cauta la eMAG.
Dacă realizezi acești pași, laptopul tău va fi mereu pregătit pentru a-ți oferi o bună experiență de utilizare, în plus copiile de securitate realizate îți garantează că nu vei pierde niciodată nimic ce e important.
Pe de altă parte, dincolo de partea de software, trebuie să păstrezi mereu laptopul curat, să-l ștergi periodic de praf, să nu mânânci deasupra lui, pentru că pot intra firmituri și alte resturi de mâncare printre taste, să-l ștergi cu o cârpă uscată și, din când în când, să-i realizezi o curățare amănunțită.
5. Folosește funcțiile Sleep și Hibernare
Sunt două instrumente care îți pot fi de mare ajutor în acele momente în care faci pauze de la muncă pentru un timp determminat, deși nu multă lume știe când să aleagă una sau alta dintre aceste două funcții.
Pe modul Sleep, Windows 10 intră în stadiul de consum redus, dar păstrează programele și aplicațiile în stadiul în care le-ai lăsat. Întorcându-te la treabă, poți relua munca din exact același punct, fără a aștepta. Este modul recomandat atunci când faci pauze scurte.
Modul Hibernare reduce la minim consumul de energie și de asemenea ne permite să reluăm munca din punctul în care am lăsat-o, dar creează arhive temporare pe hard-disk și recuperarea este mai lentă. Această funcție e recomandată atunci când facem pauze mai lungi.