Câteva sfaturi care te vor ajuta să cumperi televizorul potrivit
Oferta actuală de televizoare de pe piață este impresionantă și este mai ușor ca niciodată să cazi în capcane de marketing. Poți evita, însă, aceste capcane, dacă ții cont de câteva sfaturi.
Ai grijă la HDR, nu toate sunt la fel
Tehnologia HDR (High Dynamic Range) este fantastică și de multe ori mai relevantă decât saltul de rezoluție implicat în atingerea 4K. Simplificând mult, există trei standarde care domină piața: HDR10, HDR10 + și Dolby Vision.
Evident, HDR nu are prea mult sens dacă urmărim doar TDT (televiziune digitală terestră), dar face diferența în ceea ce privește conținutul de înaltă definiție și, din ce în ce mai mult, atunci când și dacă folosim televizorul și pentru jocuri video. HDR10, fiind gratuit, a avut sprijinul majorității industriei, dar cu niciunul dintre cele trei nu veți da greș. Dacă suportă aceste standarde este pentru că au un „display” de calitate și un nivel excelent de luminozitate.
Dimensiunea contează (și mult)
Din acest punct de vedere, sfatul se rezumă doar la cumpărarea celui mai mare televizor pe care ți-l poți permite, în mod rezonabil, chiar și când cauți televizoare ieftine. Și cât înseamnă rezonabil? Pe Internet veți vedea o multitudine de studii care se contrazic și, în realitate, fiecare producător își stabilește criteriile proprii.
televizoare ieftine – oferte eMAG
Nu este important doar să luăm în considerare distanța la care stăm fără unghiul de vizualizare, calitatea ecranului și tipul de conținut pe care îl vom vedea. A vedea emisuni la televizor de la doi metri și jumătate este o tortură, dar totul se schimbă atunci când ne bucurăm de un film 4K, pentru a oferi doar un exemplu.
O regulă practică este aceea de a multiplica diagonala televizorului pe care intenționăm să îl cumpărăm cu 1,6. Acesta oferă un unghi de vizualizare de aproximativ 30º, ideal pentru utilizare mixtă (deși, pentru cinematografie, companii precum THX recomandă 40º sau înmulțirea cu 1,2). Cu aceste numere, cu un televizor cu diagonala de 65 de inchi (165 centimetri) ar trebui să stăm la 2,7 metri și cu un 50 de inchi (127 cm) până la 2 metri.
televizoare ieftine – oferte eMAG
Dincolo de cifre, fiecare utilizator este diferit și, așa cum am menționat, depinde și de dimensiunile camerei noastre de zi, de reflecții și de propriul gust personal. Dacă suntem fani ai filmelor sau jocurilor video, este posibil să nu ne deranjeze să stăm mai aproape să ne bucurăm de detalii, în timp ce dacă utilizarea este pentru familii mai numeroase, multiplicarea diagonalei cu 1,6 sau chiar 1,8 poate fi o bună referință.
OLED sau LED, eterna dilemă
Dacă utilizarea principală a televizorului este pentru a urmări programe TV, nu are rost să investim într-un ecran OLED foarte scump. În acest moment din 2020, azi mâine 2021, puteți găsi LED-uri de ultimă generație la prețuri reduse și cu o calitate excelentă. În opinia mea, merită mult mai mult să investești în cel mai bun LED sau QLED pe care ți-l poți permite decât în televizoare OLED low-end.
Dacă bugetul nu este o problemă și nu cauți neapărat televizoare ieftine și vrei să te bucuri de filme, seriale sau jocuri video la cea mai înaltă calitate, atunci nu ezita: OLED este prezentul și cea mai bună opțiune chiar acum. MicroLED nu este încă o realitate în magazine și QLED nu este altceva decât o evoluție a sistemului LED pe care am avut-o până acum.
Dacă poți, mai bine cu HDMI 2.1
Standardul prin excelență pentru transmiterea audio și video digitale a primit o actualizare majoră, care a multiplicat capacitatea de transfer (până la 48 Gbps), a extins suportul pentru noi rezoluții și rate de reîmprospătare și permite utilizarea metadatelor. Este vorba de HDMI 2.1 și este viitorul.
televizoare ieftine – oferte (LINK)
Aproape toate noile modele din 2020 ar trebui să le poarte și practic toate modelele din 2021, deci este un lucru de luat în calcul