Cât trebuie să lucrezi, în funcție de profesie, ca să îți permiți meniul zilei. IT-iștii stau mai prost ca primarii de comună
Un IT-ist lucrează doar 36 de minute pentru a-și permite un meniu al zilei, asta în timp ce un judecător sau un primar de comună trebuie să lucreze doar în jur de o jumătate de oră, arată o analiză realizată de platforma de rezervări de restaurante Bookingham, care a calculat cât trebuie să lucreze românii de diverse profesii pentru un „meniu al zilei” în oraș în 2023. Și mai norocoși decât IT-iști, judecătorii sau primarii de comune sunt pensioarii speciali. Ei fac banii pentru un meniu în doar 24 de minute.
IT-iștii se numără printre românii din mediul privat care își permit cel mai repede un meniul zilei în 2023, arată o analiză făcută de cei de la Bookingham, o platformă de rezervări online pentru restaurante. Un programator cu salariul mediu trebuie să lucreze puțin peste o jumătate de oră ca să câștige banii pentru o masă la prânz în oraș, cu 6 minute mai mult decât ar trebui să lucreze un judecător sau un primar de comună.
Dacă ne uităm la alte profesii, vedem că un profesor ar trebui să lucreze aproape o oră și jumătate să își permită un meniul zilei – la fel de mult ca un fermier. Profesorii universitari câștigă mai bine și și-ar permite un meniul zilei mai repede: într-o oră și un sfert. Tot atât ar trebui să lucreze și un arhitect, dar și un bucătar.
„Studiul nostru arată însă că un educator ar trebui să lucreze cel mai mult dintre cadrele didactice: 2 ore. Asta îl pune în clasament sub un angajat în domeniul suport clienți sau un zidar”.
sursa: Bookingham.
În prezent, un medic specialist trebuie să lucreze aproximativ o jumătate de oră ca să-și permită un prânz în oraș, la fel ca un IT-ist. Un medic rezident trebuie să lucreze dublu. Iar dacă rezidentul își permite într-o oră să mănânce 1 meniu al zilei, un judecător își permite, în același timp, 2 meniuri ale zilei.
Chelnerii, pe la coada clasamentului
La coada clasamentului prezentat de cei de la Bookingham se află chelnerii, care sunt nevoiți să lucreze 2 ore ca să-și permită un meniul zilei, adică de 4 ori mai mult decât un primar de comună sau un judecător.
Patiserii, cofetarii și măcelarii se situează în clasament mai bine decât chelnerii: trebuie să lucreze puțin peste o oră și jumătate ca să mănânce un prânz în oraș.
Livratorii câștigă mai bine decât chelnerii, dar și mai bine decât ofițerii de poliție sau angajații bancari. Și-ar putea lua un meniul zilei lucrând mai puțin de o oră și 20 de minute.
Dintre meseriile care se încadrează în sectorul HoReCa, bucătarii sunt cel mai sus în top. Trebuie să lucreze o oră și un sfert pentru un meniul zilei, la fel ca un arhitect sau un profesor.
Pensionarii speciali sunt cei mai norocoși
Unde s-ar încadra pensionarii în acest clasament, dacă ar fi să ne uităm la veniturile lor lunare? Datele arată că pensionarii speciali ar fi în fruntea clasamentului, iar pensionarii de rând ar fi ultimii pe listă. Teoretic, având în vedere venitul mediu net al unui pensionar special, care se ridică la 14.500 lei, acesta are nevoie de doar 24 de minute pentru a putea lua „meniul zilei”, în timp ce pensionarilor de rând, luând în calcul pensia medie, le ia de opt ori mai mult pentru un meniu al zilei.
Metodologie
Pentru această analiză, echipa Bookingham a selectat 32 de profesii, meserii și statuturi, și a extras media venitului net lunar pentru fiecare (sursa: Paylab). Prețul meniului zilei a fost calculat după date de pe Tazz, Glovo, site-urile restaurantelor și ofertele din social media. S-a făcut o medie a prețurilor pe cele mai mari 20 de orașe din România, după populație (conform Institutului Național de Statistică), și s-a ajuns la suma de 35 lei.