STUDIU. Cât de în siguranță se simt sătmărenii la ei în oraș. Cele mai mari probleme reclamate
Sătmărenii spun că se simt în siguranță pe străzile orașului, arată un studiu realizat recent. Când vorbim de infracționalitate, cea mai mare problemă pe care o reclamă sătmărenii este cea legată de corupție și darea de mită.
Numbeo, una dintre cele mai mari platforme internaţionale care deţine informaţii despre calitatea vieţii şi rata criminalităţii din cele mai importante oraşe ale lumii, a întocmit un clasament în care sunt incluse cele mai sigure orașe din lume.
În topul care reunește 100 de localități și-au făcut loc și mai multe orașe din România. Clujul este singurul oraş din țara noastră care a reușit să ajungă între primele 15 din lume. Orașul universitar ocupă locul 14 în clasament.
Tot printre primele 100 localități se regăsesc și Timişoara, pe locul 30, Braşovul, pe locul 48, Bucureşti, pe locul 67 şi Iaşi, clasat pe locul 82.
Platforma nu calculează rata efectivă a criminalității, ci percepția locuitorilor din oraș cu privire la siguranță.
Clujul a obținut un index de criminalitate de 21.60, în timp ce indexul de siguranță este de 78.40.
Cât de în siguranță se simt sătmărenii
Potrivit datelor Numbeo, în municipiul Satu Mare, indexul de criminalitate este la 28.24, ceva mai mare decât în Cluj. Fiind vorba despre percepția cetățenilor, datele arată că cea mai mare preocupare a sătmărenilor atunci când vorbim de criminalitate este legată de corupție și mită.
Pe locul doi se află frica de vandalism și furt, dar și frica de a fi insultat pe stradă.
Dacă în anii trecuți problemele legate de droguri erau scăzute, acum sătmărenii arată o îngrijorare moderată față de traficul și consumul de droguri din oraș.
Sătmărenilor, în schimb, nu le este frică să fie atacați pe stradă și nici nu își fac probleme cu privire la infracțiunile cu violență, așa cum sunt tâlhăriile, crimele sau atacurile cu arme.
Întrebați cât de în siguranță se simt singuri, pe străzile orașului, pe o scară de la 1 la 100, sătmărenii care au completat chestionarele platformei au spus că se simt extrem de în siguranță (95.00) în timpul zilei, dar mai puțini siguri (60.00) odată cu lăsarea serii.
În ceea ce privește alte mari municipii din nord-vestul țării: băimărenii se simt mult mai puțin siguri în orașul lor decât se simt sătmărenii la ei acasă, dar Oradea înregistrează scoruri mult mai bune atât la indexul de siguranță, cât și la cel de percepție a criminalității.