Cât „costă” pensia de invaliditate? Procurori DNA: 1.500 de lei și produse alimentare
Doi medici din Cluj sunt acuzați de procurorii DNA că au primit bani de la pacienți pentru a-i ajuta să obţină pensii de invaliditate, asta chiar dacă unii nu aveau dreptul la ele. Potrivit anchetatorilor, pacienții plăteau chiar și 1.500 de lei, iar uneori plata se făcea inclusiv în produse alimentare.
Procurorii DNA Cluj au dispus trimiterea în judecată a doi medici, suspectați că au încasat bani de la pacienți pentru ca aceștia să primească pensii de invaliditate. Sumele cerute variau între 1.000 și 1.500 de lei, spun procurorii, iar banii mergeau printr-un intermediar, care acum este cercetat pentru dare de mită în formă continuată și trafic de influență.
„În cursul anului 2019, persoana fizică inculpată în cauză ar fi pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1.000 – 1.500 lei şi a primit efectiv suma totală de 57.600 lei, pentru a le ajuta să obţină pensii de invaliditate în condiţiile în care, în mod normal, unele persoane nu ar fi beneficiat”, se arată în comunicatul DNA.
Medicii primeau între 150 și 600 de lei, inclusiv produse în natură, spun anchetatorii
Un medic al Cabinetului de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă Cluj a primit în total 36.250 lei și este acum cercetat pentru luare de mită în formă continuată. Procurorii spun că medicul a primit între 300-600 de lei în cazul pacienţilor noi, respectiv între 300-400 de lei în cazul revizuirilor.
În luna septembrie, procurorii au intrat pe fir organizând un flagrant.
„La data 16 septembrie 2019, inculpata ar fi primit de la o persoană suma de 600 lei, din care 300 de lei i-ar fi fost remişi medicului Faur Alexandru, în cabinetul său, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, se arată în comunicatul de presă al DNA Cluj.
Și nu doar medicul de la cabinetul de expertiză a primit bani. Un alt doctor, medic endocrinolog la Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, ar fi primit de la pacienţi, direct sau prin intermediaar, sume de bani cuprinse între 150 şi 350 de lei (în total 1.500 lei) precum şi produse alimentare, totul în schimbul eliberării documentelor medicale necesare încadrării pacienţilor în grad de invaliditate.
În dosarul instrumentat de procurori mai sunt cercetate, în stare de libertate, alte 48 de persoane fizice sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită și cumpărare de influenţă.
DNA precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
În cauză au fost impuse măsuri preventive și asiguratorii.