Cât câștigă primarul și viceprimarii Sătmarului. Salariile șefilor din Primărie, reduse drastic
După ce salariile sutelor de angajați ai Primăriei Satu Mare au crescut substanțial, cu procente cuprinse între 20 și 50%, salariile șefilor se servicii din administrația locală vor scădea drastic. Primarul municipiului Satu Mare va încasa circa 10.000 de lei/lunar, iar viceprimarii vor încasa brut circa 12.000 de lei, iar net vor lua aproximativ 9.000 de lei.
Potrivit noii legi a salarizării în sistemul bugetar, șefii de servicii din Primăria Satu Mare, care câștigau lunar circa 14.000 de lei, se vor vedea cu salariile ciuntite serios. Concret, aceștia nu vor mai putea încasa pe viitor mai mult de 9.000 de lei.
Secretarul municipiului, arhitectul-șef, administratorul public sau directorii executivi vor fi remunerați fiecare cu aproape 10.000 de lei/lună brut.
Urmează șefii de servicii și șefii de birouri, cu salarii situate între 7.000 și 8.000 de lei brut, dar și unii consilieri juridici vor lua peste 4.000 de lei/lună brut.
Cei mai supărați au fost angajații Direcției de Impozite și Taxe Locale (DITL), care vor și acordarea în continuare a stimulentelor salariale, respectiv a unor sporuri. Mai exact, prin menținerea vechii formule de salarizare. Drept pe care cei de la DITL l-au câștigat în instanță.
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, nu este de acord cu această solicitare și spune că nu este normal ca unii angajați ai Primăriei Satu Mare să câștige salarii lunare de până la 14.000 de lei, mult peste cât încasează edilul șef.
În această situație sunt circa zece șefi de servicii din cadrul Primăriei Satu Mare. Aceștia vor încasa maxim 9.000 de lei, cât vor încasa viceprimarii municipiului Satu Mare.
Astfel, șefii de servicii au cerut introducerea unei prevederi în proiectul de hotărâre adoptat astăzi, dar consilierii au refuzat acest lucru.
„Totodată, având în vedere implicațiile practice deosebit de complexe ale dispozițiilor prezentei propuneri legislative, pentru înlăturarea oricărui dubiu în interpretare și aplicare, recomandăm completarea art.37 – aliniatul 38 din lege după renumerotare – cu un nou aliniat care să prevadă păstrarea salariului în plată la data intrării în vigoare a prezentului act legislativ”, a fost solicitatea celor de la DITL.
Care a căzut la vot. Astfel, este foarte posibil să avem noi procese deschise de șefii supărați de reducerea lefurilor.