Castelul din Carei, supranumit ”Peleșul Ardealului”, recenzia de AUR de la Google!
Castelul Karolyi din Carei a primit recenzia de aur din partea Google, cea mai bine apreciată destinație de profil pe Google Maps. Pentru analiză, Google a ales locațiile cu profiluri verificate și actualizate în Google Profilul Companiei. Această inițiativă vine în sprijinul turiștilor care folosesc Google Maps pentru a-și planifica călătoriile, având acces la recenzii de calitate pentru diferite obiective turistice. De asemenea, funcțiile noi AI din Google Maps, precum Immersive View, Rute Ecologice și Google Lens, oferă turiștilor instrumente suplimentare pentru a se orienta mai ușor și pentru a descoperi locații istorice importante.
O splendidă bijuterie arhitecturala recent restaurată, Castelul Karoly din Carei este considerat un adevarat “Peleş al Transilvaniei”. Castelul Karoly din Carei a avut o istorie zbuciumată, fiind distrus si restaurat în mai multe rânduri.
Prima rezidenţă cunoscută a familiei Károlyi la Carei datează de la sfârşitul secolului al XV-lea. Trebuie să fi fost o clădire solidă, dotată cu elemente de fortificaţie, dacă nobilii comitatului au considerat-o o ameninţare şi au cerut regelui demolarea ei. De-a lungul istoriei au urmat mai multe transformări, până când a ajuns la forma actuală.
După moartea lui Ştefan Károlyi, în anul 1907, membrii familiei nu mai locuiesc la Carei. În haosul creat de evenimentele sfârşitului de an 1918, multe dintre elementele de mobilier şi obiectele de valoare din interiorul castelului au dispărut. Perioada interbelică, ca urmare a unui acord dintre statul roman şi cel maghiar, obiectele de valoare rămase în castel (în special tablourile) au fost înapoiate familiei Károlyi.
Un moment memorabil rămâne, în viaţa castelului şi a Careiului din perioada contemporană, vizita regelui Ferdinand I al României şi a reginei Maria, în anul 1919.
În perioada interbelică o parte a castelului este transformată în sanatoriu, iar restul găzduieşte un cazino. În timpul celui de al doilea război mondial, cu acordul familiei Károlyi, funcţionează aici o şcoală militară, transformată în spital militar în anul 1944. În perioada comunistă, castelul găzduieşte instituţii culturale de interes public: muzeul, casa de cultură şi biblioteca orăşenească.
Astăzi, castelul găzduieşte o expoziție muzeală de interioare istorice care redau ambianța de odinioară a castelului și o expoziție de istorie locală.