Căsătorii între minori, în județul Satu Mare! O mireasă (14 ani) care a născut a spus ”DA”
Într-o analiză realizată de jurnaliștii Libertatea, județele din nordul țării au fost campioane la numărul de căsătorii de minori, înregistrate în ultimii doi ani de zile. Bistrița-Năsăud, Suceava și Maramureș conduc topul național. Și în județul Satu Mare sunt zeci de cazuri!
Ancheta celor de la Libertatea vizează modul în care România tratează problema mamelor minore, iar în ultima analiză, jurnaliștii vorbesc despre cum adolescentele, în special cele care se află în grija statului, ajung să fie măritate devreme, chiar de către cei care ar trebui să le porotejeze, și împotriva recomandărilor făcute de ONU.
În statistica prezentată, județele din nordul țării au ajung pe primul loc la numărul de căsătorii de minori încuviințate de instanțe. Potrivit Libertatea, în perioada 2019 – 2020, judecătoriile din judeţele Bistriţa-Năsăud (55), Suceava (53) şi Maramureş (50) au aprobat cele mai multe cele mai multe dosare având ca obiect „căsătorie minor”.
Satu Mare, pe locul 8 la nivel național. Care este situația în județele din nord-vestul țării
Două dintre județele din regiunea de nord-vest sunt pe primele locuri la nivel național. După Bistrița-Năsăud și Maramureș, În Bihor și în Sălaj au fost înregistrate, tot în ultimii doi ani de zile, 24 de dosare.
Satu Mare se află pe locul opt în calsamentul realizat, cu 13 dosare aprobate în 2019 și alte 8 în 2020. În total, în ultimii doi ani, au fost aporbate 21 de astfel de dosare, la paritate cu județele Mehedinți, Mureș și Buzău.
Unele căsătorii au venit tocmai cu încuviințarea celor de la Direcțiile de Protecția Copilului, minorii, cele mai multe fete, aflându-se în grija statului.
Satu Mare nu figurează pe lista jurnaliștilor Libertatea, care au solicitat informații de la DGASPC-urile din țară cu privire la numărul de dosare în care au fost parte.
Sătmăreancă de 14 ani, deja mamă, măritată pentru „afectivitate”
În schimb, jurnaliștii Libertatea au găsit o sentință dată în 2021, într-un dosar care viza o căsătorie cu un minor provenit din sistemul de protecție socială. Era vorba despre o minoră de 14 ani, care deja devenise mamă.
„Sunt de acord ca minora să se căsătorească; cât ea a fost la centru, timp de 8 luni, am văzut afectivitatea relației”, a declarat reprezentanta Centrului Maternal din Satu Mare la proces, pentru înviinţarea căsătoriei unei fete care devenise mamă la doar 14 ani. (Sentinţa Civilă nr. 1422/2021, Judecătoria Satu Mare).
În toate căsătoriile încuviinţate de DGASPC-uri la nivel național era vorba de adolescente, mai spun jurnaliștii de la Libertatea.
„Căsătoria unui copil este considerată a fi o formă de căsătorie forțată, având în vedere că una și/sau ambele părți nu și-au exprimat consimțământul deplin, liber și informat”, precizează recomandarea ONU din 2014, care adaugă că „în circumstanțe excepționale”, căsătoria poate fi admisă, „cu condiția ca acel copil să aibă cel puțin 16 ani, iar astfel de decizii să fie luate de un judecător, pe baza unor motive excepționale legitime definite de lege și pe dovezi ale maturității, fără a respecta cultura și tradiția”.
Citeşte întreaga ştire: Măritate de Protecția Copilului (II). Cum aprobă judecătorii căsătoriile copiilor