Casa cu bârne a rușinii intră în reabilitare. Cât costă și cine plătește
Consiliul Local Satu Mare a aprobat în ședința de luni suma de 441.000 de lei pentru reabilitarea imobilului de pe strada Rândunelelor colț cu strada Ștefan cel Mare, cunoscută ca și ”casa cu bârne”.
Primăria Satu Mare va plăti întreaga sumă, urmând să recupereze două treimi de la asociația de proprietari și de la Ministerul Finanțelor.
Decizia a fost luată de Consiliul Local după ce a pierdut procesul intentat de asociația de locatari. Este vorba despre Decizia nr. 114/Ap/2016 a Tribunalului Satu Mare, pronunţată în dosarul cu nr. 10663/296/2009*.
Valoarea totală este de 441.000 lei la care se adaugă TVA, iar asociaţiei de locatari îi revine cota de 1/3 din sumă, respectiv 147.000 lei, la care se adaugă TVA. Fiecare proprietar s-a angajat printr-un act notarial că va restitui integral suma datorată bugetului local în rate lunare egale, fără dobândă, în decurs de 36 de luni, de la data recepţiei terminării lucrărilor de intervenţie.
Clădirea se află pe lista Monumentelor de Arhitectură, deci într-o zonă protejată din punct de vedere istoric. Clădirea a intrat în proprietatea Statului Român la data de 12.08.1971. Casa sprijinită în bârne a fost – până în 2006 – proprietatea Statului Român, când a fost pierdută printr-o hotărâre judecătorească.
Dar cum la momentul surpării – 20.11.2005 – Statul Român a fost proprietar, acum este numai bun de plată. Atât prin Direcția Generală a Finanțelor Publice Cluj, cât și prin Primăria Satu Mare.
Judecătorii au decis că din 1971 și până în 2006 s-ar fi efectuat lucrări care au slăbit structura de rezistență a imobilului, cauză care a produs compromiterea clădirii. Mai exact, o porțiunea a peretelui longitudinal de subsol și parter s-a oprăbușit, afectând scara de acces la proprietățile unor persoane private.
”Or, pârâtul, prin proasta administrare a părții din imobil care se află în proprietatea lui a permis cauzarea prăbușirii acestuia și prin aceasta a periclitat siguranța tuturor locatarilor clădirii, precum și deprecierea ei, până când aceasta a ajuns în situația în care există în prezent”, este motivarea judecătorilor.