VIDEO. Care este cel mai vechi colind din lume. Care sunt cele mai vechi colinde românești
Care este cel mai vechi colind din lume este o întrebare care i-a preocupat pe istorici și teologi deopotrivă.
Consensul este că primele colinde datează din secolul IV. Cele mai multe surse citează cântecul creştin de Crăciun, compus de St. Hilary din Poitiers, „Jesus refulsit omnium”, drept cel mai vechi colind.
Lista colindelor vechi poate continua cu „Veni redemptor omnium”, de același Poitiers. Pe listă sunt incluse și „Veni redemptor gentium”, de Ambrosius din Milano si „Corde natus ex partentis”, de Prudentius.
Care este cel mai vechi colind din lume – VIDEO
Toate sunt diferite față de colindele cu care deja ne-am obișnuit și asta pentru că ele aveau un caracter solemn, exprimând mai degrabă adevăruri teologice.
De asemenea, colindele „O vino azi, Emanuel”, scris în secolul al XII-lea şi „Cântecul Mariei”, cântat mai ales în bisericile catolice şi conceput în Evul Mediu cu versuri extrase direct din Evanghelia după Luca, sunt două dintre cele mai vechi cântece despre Iisus.
În timpul secolului XII, Sf. Francis din Assisi a introdus în mod oficial Colindele de Crăciun în slujbele religioase. Ca patron al artelor, a inspirat compozitorii şi poeţii zilei să facă muzica de Crăciun.
Cântecele vesele de Crăciun cu care ne-am obișnuit datează din perioada Renașterii. Iar colindele au cunoscut o răspândire și mai rapidă odată cu inventarea tiparniței.
Cântecelele vesele nu au fost, în schimb, pe placul tuturor, pentru că le lipsea solemnitatea, iar unele dintre ele foloseau elemente sau simboluri considerate păgâne. În Anglia, Oliver Cromwell chiar a interzis colindele.
Care este cel mai popular cântec de Crăciun
Cea mai cunoscută colindă a devenit „Stille Nacht, Heilige Nacht“, pentru prima dată auzită la Liturghia de Noapte în Biserica Sf.Nicolae în Oberndorf, Austria. În 1818, ajutorul de preot austriac Joseph Mohr a fost anunţat cu o zi înaintea Crăciunului că orga bisericii sale s-a stricat şi nu poate fi reparată la timp. Foarte trist, el s-a apucat să scrie trei piese care să poată fi cântate de cor şi acompaniate la chitară. Astăzi, „Silent Night, Holy Night“ este cântată în peste 180 de limbi, de milioane de oameni.
Care sunt cele mai vechi colinde românești
În spațiul românesc, teologii au fost cei care au încercat să identifice cele mai vechi colinde. „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire”, este considerată de mulți drept cea mai veche colindă de la noi.
Asta în timp ce alți teologi subliniază că cele mai vechi colinde româneşti ar fi acelea care au refrenul „Leru-i Doamne” sau „Alilerui Doamne”, care ar fi forma arhaica, pe cât se pare, a cuvântului bisericesc „Aliluia”.