Cârdășie penală între contrabandiști sătmăreni și un judecător?! Acuzat că a luat mită zeci de mii de euro
Mircea Pușcaș, judecător în cadrul Curții de Apel Oradea, a fost condamnat de magistrații Curții de Apel Cluj la o pedeapsă cu închisoarea de cinci ani. Acesta a fost acuzat și condamnat pentru că ar fi luat o mită de zeci de mii de euro din partea sătmărenilor Petru Cocian şi Mihai Halas, trimiși după gratii pentru contrabandă. Cert este faptul că judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis – săptămâna aceasta – că procesul trebuie să se rejudece.
De unde a pornit totul
Petru Cocian Iepan şi Mihai Halas erau în urmă cu câțiva ani membrii uneia din cele mai active rețele de traficanți de țigări pe granița româno-ucraineană. Ţigările introduse în ţară erau transportate şi depozitate în diverse locuri din Satu Mare și apoi vândute mai departe în alte județe și în Ungaria și Austria.
Traficul a mers foarte bine până ce au intrat în atenția Direcției Naționale Anticorupție (DNA), după ce au încercat să mituiască un polițist de frontieră. Polițistul avea o sarcină simplă: să le dezvăluie ruta pe care patrulează echipajele mobile cu poliţişti de frontieră, ca să le poată evita.
Ancheta s-a finalizat în timp record, doar 3 luni, după ce procurorii au reuşit să infiltreze în reţea investigatori sub acoperire, cu ajutorul cărora au identificat toate persoanele implicate, rutele folosite, dar şi depozitele în care se păstrau ţigările până la vânzare. Trimiși în judecată, contrabandiștii au fost condamnați la închisoare cu executare de către magistrații Tribunalului Satu Mare.
Cum s-ar fi ajuns la judecător
Doar că și-au încercat norocul în apel, încercând să cumpere bunăvoința unui judecător. Prin intermediul lui Mihăiţă Teleptean, un maramureșan stabilit în Oradea, Halas și Cocian ar fi ajuns la judecătorul Mircea Pașcaș, de la Curtea de Apel Oradea. Pentru a-i scăpa, acesta le-ar fi cerut inițial 10.000 de euro, iar apoi a plusat la 40.000 de euro.
Cocian și Halas au fost denunțați de partenerul lor, Nicolae Codrescu. Acesta ar fi refuzat să contribuie și el cu 20.000 de euro la mituirea judecătorului orădean. Afacerea ar fi picat după ce pe fir au intrat procurorii DNA. Petru Cocian şi Mihai Halas au fost arestați și apoi trimiși în judecată alături de Mihăiță Teleptean și Mircea Pușcaș.
Puşcaş nu a reuşit să ducă “afacerea” până la capăt, fiind reţinut în ianuarie 2013 de procurorii DNA pentru o altă faptă de corupţie, suspendat din funcţie, iar ulterior exclus din magistratură.
Condamnare cu executare
Pușcaș a fost trimis în judecată, fiind condamnat de Curtea de Apel Cluj, la 5 ani de detenţie. La rândul lor, traficanţii de ţigări, Petru Cocian şi Mihai Halas, au încasat câte 6 ani închisoare. Intermediarii mitei au fost condamnaţi tot la detenţie.
Procesul se rejudecă
Hotărârea Curţii de Apel Cluj a fost atacată cu apel, atât de procurorii DNA, cât şi de inculpaţi, iar procesul s-a reluat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În cursul acestei săptămâni, magistrații bucureșteni au desființat hotărârea și au dispus rejudecarea cauzei.
”Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj şi de inculpaţii Cocian Iepan Petru, Halas Mihai, Mihai Ioan Adrian, Puşcaş Mircea şi Teleptean Mihăiţă împotriva sentinţei penale nr. 114/2016 din data de 05 iulie 2016 a Curţii de Apel Cluj (…) Desfiinţează sentinţa apelată şi trimite cauza la Curtea de Apel Cluj – Secţia penală şi de minori pentru rejudecarea cauzei”, este sentința pe scurt a Înaltei Curți de Casație și Justiție.