Căpușele din Satu Mare, un pericol pentru oameni și patrupede. Cu ce patogeni sunt infectate
Un studiu finalizat anul trecut arată că avem de ce să ne temem de căpușe și este obligatoriu să ne protejăm nu doar pe noi, ci și animalele de companie. Satu Mare se află printre puținele zone care au participat la studiul care a vrut să scoată în evidență procentul căpușelor infectate cu microorganisme care determină afecțiuni precum boala Lyme, anaplasmoza și babesioza.
Cercetările efectuate în cadrul inițiativei Protect Our Future Too au analizat modul în care amenințarea reprezentată de prezența paraziților este tot mai mare în întreaga Europă, titrează jurnaliștii de la Capital. Printre cei mai periculoși paraziți se numără și căpușele, pentru care, în perioada 2019-2021, s-a realizat un studiu specific care a inclus 198 căpușe colectate de la 101 câini și 8 pisici, care proveneau din mai multe zone: Satu Mare, București, Iași, Bihor, Sibiu, Argeş.
Toate căpușele au fost supuse unui examen molecular pentru a identifica prezența unor patogeni care pot determina dezvoltarea mai multor infecții
Studiul a arătat că cele mai frecvente specii de căpușe care atacă pisicile și câinii din România sunt:
Ixodes ricinus – vectorul principal pentru microorganismele care determină borelioza (boala Lyme) și anaplasmoza granulocitară, la oameni și la animale;
Dermacentor reticulatus – vectorul capabil să transmită protozoarul Babesia, care determină babesioza la animale.
Potrivit rezultatelor prezentate, la Satu Mare, procentul căpușelor purtătoare de microorganisme care determină borelioza (boala Lyme) a fost de 2,2%, mai mic decât în Bihor (5,6%), București (3,9%) și Iași (2,3%).
În ceea ce privește microorganismele care provoacă anaplasmoza granulocitară, procentul înregistrat de Satu Mare este de 2,2, mai mic decât în București (11,5 %) și Sibiu (10,9%).
Atunci când vorbim de de căpușe purtătoare ale protozoarului Babesia, care determină babesioza la animale, Satu Mare se află pe locul trei dintre zonele incluse în cercetare. Astfel, cel mai mare procent s-a înregistrat în Sibiu (14,1%), apoi în București (11,5%) și Satu Mare (8,7%).