Caniculă, un pericol și pentru șoferii aflați pe drumuri! Avertismentele polițiștilor sătmăreni
Având în vedere temperaturile caniculare anunțate pentru următoarea perioadă, polițiștii sătmăreni au mai multe sfaturi participanții la trafic astfel încât să reducă riscul de a fi implicați în accidente rutiere.
Cu jumătate din țară sub Cod portocaliu de caniculă și cu mai multe județe sub Cod roșu în cursul finalului de săptămână, polițiștii sătmăreni vin cu o serie de recomandări care să reducă riscul de evenimente rutiere pe șosele.
Recomandările polițiștilor sătmăreni:
Să vă planificați, pe cât posibil, deplasările cu autovehiculul, motocicleta, bicicleta sau trotineta în afara intervalului orar 10:00 – 18:00.
Să nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice sau alte substanţe.
Înainte de a pleca la drum, efectuați o verificare tehnică elementară a stării autovehiculului.
Asigurați-vă că sistemele de răcire, iluminare, frânare sunt în stare bună de funcționare;
Asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea indicată. Țineți cont de faptul că, la temperaturi ridicate, pe distanțe mai lungi și viteze mari, crește considerabil riscul ca pneul să explodeze.
Asigurați-vă că sistemul de climatizare funcționează în parametri optimi.
Dacă intenționați să parcurgeți distanțe mai mari, luați în considerare plecarea dis-de-dimineață sau seara, când temperaturile devin acceptabile.
Vă recomandăm opririle dese în vederea repausului și hidratării, iar pe cât posibil, staționarea sa fie efectuată în zone umbrite.
Sub nicio formă nu lăsați copiii sau animalele de companie în autovehicul când lipsiți din auto!
Folosiți parasolare pe geamurile laterale spate îndeosebi pentru protecția copiilor. Aveți în vedere faptul că partea din spate a habitaclului are întotdeauna o temperatură mai mare decât partea din față. Astfel, asigurați-vă că sistemul de climatizare este fixat corect și util pentru toți ocupanții mașinii!
De asemenea, trebuie tratate cu toată atenţia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultăţi neaşteptate celui de la volan, oferindu-i surprize neplăcute.
În ceea ce privește pietonii, le reamintim că temperaturile ridicate accentuează considerabil oboseala conducătorilor auto astfel încât recomandarea principală este aceea de a vă asigura foarte bine înainte de a vă angaja în traversarea drumului, inclusiv când faceți acest lucru pe trecerile semaforizate. Nu traversați până când șoferii nu opresc pentru a vă acorda prioritate!
Nu uitați! Un comportament agresiv în trafic va spori riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite.
În cazul în care, fie pieton, fie șofer sau pasager, observați persoane prăbușite pe stradă, apelați de urgență 112!