PROIECT. Aveți cameră de bord? Veți putea sesiza Poliția
O inițiativă le-ar putea da posibilitarea celor care filmează în trafic încălcări ale legii să sesizeze Poliția. Proiectul de modificare a legii a fost pus în dezbatere publică, iar inițiatorul spune că schimbările vor da nu doar un instrument suplimentar polițiștilor, ci vor crește și gradul de civism.
Un proiect de modificare a Legii privind circulația pe drumurile publice a fost lansat în dezbatere publică. Inițiatorul, deputatul Mihai Botez, spune că schimbările ar putea ajuta la creșterea gradului de civism. În plus, polițiștii vor avea un instrument în plus pentru a sancționa încălcarea legislației.
Concret, deputatul a propus ca cei care surprind, cu ajutorul camerelor de bord sau a altor dispozitive, încălcări ale Codului Rutier, să poată depune sesizări la Poliție.
„Am pus în dezbatere publică o inițiativă legislativă menită să îmbunătățească siguranța rutieră a cetățenilor. Proiectul vine ca urmare a evoluțiilor tehnologice, din ce în ce mai mulți șoferi folosind camere de bord, dar și a evoluțiilor parcului auto, care a crescut enorm în ultimii ani, fără a fi urmat de dezvoltarea infrastructurii rutiere,” spune deputatul USR.
În motivarea proiectului, Botez amintește de frecventele încălcări surprinse de camerele de bord. Starea proastă a infrastructurii, supraaglomerarea dar și nerespectarea regulilor sunt indeficate ca principalele cauze ale accidentelor. În aceste condiții, spune deputatul, tot mai mulți șoferi și-au montat camere de bord, pentru a se asigura că vor avea dovezi în momentul producerii unui accident.
Legislația nu ține pasul cu tehnologia
Dar în timp ce șoferii au ținut pasul cu tehnologia, legislația a rămas deficitară, argumentează Mihai Botez.
„[…] Tot mai mulți participanți la trafic și-au achiziționat camere video de bord pentru a beneficia de un mijloc de probă obiectiv care să le susțină declarațiile în cazul nefericit al producerii unui accident. Însă, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, nu permite constatarea contravențiilor decât „direct de către poliţistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către poliţiştii de frontieră” precum şi „cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei,” argumentează parlamentarul.
Ce se schimbă
Noile prevederi ar putea schimba situația. Le va da posibilitatea celor care înregistrează încălcări ale Codului rutier să sesizeze Poliția. Filmările vor putea fi utilizate drept dovezi.
„Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace tehnice video folosite de participanții la trafic, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat în săvârșirea contravenției, precum și a datei, orei și locului săvârșirii contravenției, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției,” se arată într-unul dintre articolele care urmează să fie modificate.
Parlamentarul oferă și un exemplu. În Anglia, astfel de înregistrări pot fi timise electronic, prin completarea unui forumlar. Ele sunt direct redirecționate spre secțiile de poliție cu competențe în zona respectivă.