CALCULE. Pe ce se duc banii sătmărenilor. Toate s-au scumpit
Pentru cei mai mulți, salariul este principala sursă de venit, urmată de veniturile realizate din prestații sociale, arată datele INS. Iar majoritatea banilor câștigați se vor duce pe cheltuielile de consum, adică mâncare și plata facturilor.
Potrivit datelor prezentate de Institutul Național de Statistică, pentru cei mai mulți salariul reprezintă principala sursă de venit. A doua sursă ca pondere este prestația socială, iar a treia este reprezentată de veniturile din natură.
Iar majoritatea banilor câștigați vor merge spre asigurarea mâncării și spre plata cheltuielilor legate de locuință, arată datele INS. A doua mare cheltuială pe gospodărie este reprezentată de plata taxelor și impozitelor.
„Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor,contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.),” se arată într-un comunicat al INS.
Bugete precare pentru investiții
Mai bine de jumătate din banii câștigați se duc pe alimente și plata facturilor. Cheltuielile de consum reprezintă 61,3% din totalul banilor cheltuiți într-o gospodărie.
Adică, pentru jumătate dintre sătmăreni, cei care sunt înregistrați ca având contracte de muncă cu salarii minime, pe consum merg lunar aproape 1.000 de lei.
Pe locul doi se află, cu o pondere de 32,3%, cheltuielile legate de plata taxelor, impozitelor și a contribuțiilor.
Pentru cei din mediul rural, un alt 2,3% merge spre mijloacele de producție, iar pentru invesții rămân doar 0,6% din veniturile unei gospodării. Asta înseamnă că jumătate dintre sătmăreni pot să investească doar aproximativ 10 lei, în fiecare lună.
„Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,6%),” arată statistica oficială.
Nu mai rămân bani și pentru educație
O analiză a cheltuielilor legate de consum arată că achiziționarea produselor alimentare și a băuturilor non-alcoolice este pe primul loc ca pondere. Din totalul cheltuielilor legate de consum, peste 30% merge către mâncare și peste 8% către cumpărarea de băuturi alcoolice și tutun. Peste 380 de lei cheltuie sătmărenii pentru cele două categorii.
Bugetul pentru îmbrăcăminte și încălțăminte nu trece de 7% din totalul cheltuielilor de consum. Peste 14% costă facturile la electricitate, gaze și apă. Adică, sătmărenii care câștigă salariul minim au facturi în valoare de circa 700 de lei, spun datele INS care sunt valabile pentru perioada verii.
Dotarea locuinței sau reparațiile acoperă aproape 6% din cheltuieli și doar 4,9% reprezintă banii dați pentru sănătate.
În aceste condiții, arată datele statistice, rămân puțini bani pentru recreere, concedii și investiții în educație. Lunar, doar 0,4% din chletuielile de consum merge către educație și 1,8% pentru recreere, incluzând aici ieșirile la restaurant sau cafenele. Adică pentru educație, în fiecare lună, sunt alocați puțin sub patru lei.
Rapoarte pesimiste
Dacă vorbim de valoarea la care se ridică cheltuielile, datele INS arată o medie națională de 1361,93 lei/lună pentru fiecare personă, mai mare în mediul urban decât în mediul rural. Datele vorbesc de cheltuieli în valoare de 1657,43 lei pe lună în orașe dar un recent raport al Patronatului Investitorilor Autohtoni a arătat că mai bine de jumătate din sătmăreni sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Raportul ia în considerare datele declarate la ITM.
„Potrivit datelor, 51,03% dintre sătmăreni au sub echivalentul în euro a 1.600 de lei, iar 14,8% câștigă între 1.600 și 1.800 de lei. 13,85% dintre locuitori au venituri cuprinse între 1.800 și 2.400 de lei,” se arăta în raportul PIAROM.
Analiza mai prezenta și faptul că în Satu Mare, la fel ca și în alte zeci de alte județe ale țării, angajații de la stat sunt cei care au cele mai mari venituri.