”Cadou” de Paște: Carnea de porc şi de pasăre, mai scumpă cu 40%
Crescătorii din România avertizează că vor urma scumpiri pentru carnea de porc și cea de pasăre. Prețurile au crescut deja cu 20%, spun Asociația Crescătorilor, iar în următoarea perioadă se așteaptă ca scumpirile să ajungă la 40 de procente.
Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România avertizează că urmează scumpiri în lanț pentru carnea de proc și cea de pasăre. Într-un comunicat de presă, crescătorii spun că prețurile sunt deja cu 20% mai mari, iar în următoarea perioadă, creșterile ar putea ajunge la 40%.
„Atrăgeam atenţia asupra creşterii preţului la carnea de porc şi pasăre, în doar două săptămâni, cu 20% şi previzional pentru perioada imediat următoare cu aproximativ 40%. Preţul la carnea de porc şi pasăre a atins aceste previziuni şi va creşte în continuare cu 30-40%,” spun crescătorii.
De vină pentru majorările de preț este faptul că România se bazează mult prea mult pe importurilede carne, iar producătorii din statele membre ale UE se concentrează acum pe marile contracte cu țările din Asia, puternic lovite de gripa porcină.
Nu fermierii români sunt vinovați, subliniază Asociația, care precizează că aceștia se confruntă cu „politici de piaţă necontrolate” şi trebuie să facă față „speculaţiilor unor carteluri comerciale.”
Importatorii din România care doresc să achiziţioneze porci vor fi nevoiţi să plătească săptămâna viitoare 80 de euro/cap, avertizează Asociația care a cerut sprijinul guvernului pentru prioritizarea construcţiei de ferme de reproducţie, în așa fel încât să fie evitată prăbușirea producției de carne în România.