Bulanul Florisal. Licitația pentru salubrizarea municipiului Satu Mare va fi anulată!
Lovitură de teatru în cazul licitației pentru salubrizarea municipiului Satu Mare, un contract pe zece ani cu o sumă fabuloasă: 200 de milioane de lei. Potrivit informațiilor PresaSM, comisia de licitație a descalificat ambele oferte, atât cea depusă de Florisal cât și cea depusă de AVE Bihor. Concluzia: licitația se va relua, iar Florisal va rămâne în continuare să presteze serviciile de salubritate în baza vechiului contract. Fără să fie nevoită să facă investiții de milioane de euro.
Licitația va fi reluată
Potrivit informațiilor PresaSM, comisia de licitare a serviciilor de salubritate în municipiul Satu Mare a descalificat toate ofertele depuse. Atât cea a Florisal, cât și cea depusă de AVE Bihor. Concret, comisia le-a transmis ambelor firme decizia, acestea având la dispoziție posibilitatea de a o contesta atât la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) cât și în instanțele de judecată.
Având în vedere autoritatea de lucru judecat, în condițiile în care decizia comisiei de licitație este bazată tocmai pe deciziile anterioare ale CSNC, Tribunalului Satu Mare și Curții de Apel Oradea, soarta contestațiilor va fi una cu un final ușor predictibil: vor fi respinse.
Asta înseamnă, nici mai mult nici mai puțin, că întreaga procedură de licitație va reluată de la zero, cu întârzieri de luni, chiar și ani.
Dilemă fără răspuns plauzibil
Este interesant faptul că aceeași comisie de licitație a admis în primă fază ambele oferte! Mai mult, aceeași comisie a declarat câștigătoare oferta Florisal. Apoi, a revenit asupra deciziei, în urma unor contestații depuse de AVE Bihor la CNSC și în instanță. Ca după doi ani de ambiguități să descalifice ambele oferte. În traducere directă: și-a modificat radical propria decizie. Nici în doi ani nu a realizat faptul că ambele oferte ar fi neconforme. Nu ne rămâne decât să ne întrebăm dacă acei membri ai comisiei de licitație știu ce fac.
Bulanul Florisal
Reluarea licitației, cu tot ce înseamnă termene prelungite, reprezintă o uriașă gură de oxigen pentru Florisal. Și asta pentru că serviciile de salubritate – potrivit legii – sunt continuate de către vechiul prestator, indiferent dacă contractul a expirat de vreo doi ani.
Și nu oricum, ci în condițiile vechiului contract, care nu prevedea obligația firmei de a investi milioane de euro în utilaje noi, în reamenajarea punctelor de colectare și regândirea, în ansamblu, a întregii strategii de colectare selectivă a deșeurilor.
Bulanul Florisal înseamnă ghinionul sătmărenilor, care sunt privați de serviciile de calitate care ar fi rezultat din noul contract.
Primăria Satu Mare plătește penalități din cauza Florisal
Pentru că Florisal nu a respectat obligațiile contractuale privind creșterea nivelului de colectare și valorificare a deșeurilor reciclabile, Primăria Satu Mare a plătit în ultimii ani penalități de 2,4 milioane de lei către Autoritatea Fondului de Mediu. Acum, reprezentanții Primăriei Satu Mare au dat în judecată Florisal și solicită plata ”prejudiciului”. Este vorba despre 700.000 de lei pentru anul 2018, 800.000 de lei pentru anul 2019 și 900.000 de lei pentru anul 2020.
,,În 2018, 2019 și 2020, în urma neîndeplinirii indicatorilor de performanță, autoritatea publică locală, municipiul Satu Mare, a trebuit să plătească niște sume pentru Fondul de Mediu. Sunt niște penalizări pentru neîndeplinirea unor obiective de reducere a deșeurilor municipale și obținerea unor procente din reciclare. Aceste sume le-am solicitat să fie plătite de Florisal, benevol, dar nu a dat curs acestui lucru. Automat am dat în judecată pentru a recupera sumele datorate către Fondul de Mediu. Folosim toate pârghiile legale pentru a recupera acest prejudiciu creat municipalității, având în vedere că operatorul nu s-a conformat prevederilor contractului, considerăm noi”, a precizat administratorul public al municipiului Satu Mare, Maskulik Csaba, la solicitarea reporterului PresaSM.
Alte primării din județ fac bani din deșeuri
La polul opus, două primării din județul Satu Mare sunt un exemplu pentru modul în care se pot obține sume importante din valorificarea deșeurilor reciclabile. Mai exact, comunele Odoreu și Păulești sunt adevărate modele în raport cu municipiul Satu Mare. S-a ajuns ca în urma colectării selective, banii din deșeurile reciclabile să devină un aport important la bugetul comunelor.
Concret, primarul comunei Păulești, Zenoviu Bontea, precizat la solicitarea PresaSM că o cantitate (atenție!) de 60% din totalurile deșeurilor se reciclează și constituie venit la bugetul local.
”Noi valorificăm cam 60% din deșeuri, fiindcă sunt reciclabile. Vorbim despre o cantitate de circa opt tone anual. Noi dăm saci gratuiți către populație, iar deșeurile se colectează pe patru fracții: deșeuri reziduale, amestecate, menajere în sac negru; sticlă în sac verde; hârtia și cartonul în sac albastru, respectiv plasticul și metalul în sac galben. Ca și sume, anul trecut am încasat din valorificarea acestor deșeuri reciclabile 20.000 de lei, care constituie venit la bugetul local. Anul acesta estimăm să încasăm cam 15.000 de lei. Toate eforturile noastre înseamnă costuri mult mai mici pentru populație, fiindcă scad taxele la Groapa Ecologică de la Doba”, a precizat primarul Zenoviu Bontea.