BOMBĂ. Hotelul Dacia, de vânzare. Statul român doarme, o firmă din Ungaria, INTERESATĂ
Informații bombă au ajuns în posesia redacției PresaSM.ro. O firmă din Ungaria ar dori să achiziționeze clădirea Hotelului Dacia de la actualii proprietari – familia Țânțaș. Proprietari care au anunțat instituțiile statului că vor să vândă clădirea cu un preț de cinci milioane de euro.
În tot acest timp, statul român, prin Ministerul Culturii, Consiliul Județean Satu Mare și Primăria Satu Mare nu au avut nicio reacție instituțională pe acest subiect, cu toate că aceste instituții au fost contactate de către Direcția Județeană de Cultură. Nu de alta, dar statul român are drept de preempțiune la cumpărarea clădirii. Adică, are dreptul de a cumpăra imobilul înaintea oricui.
Tot potrivit legislației în vigoare, dacă niciuna dintre cele trei instituții – Ministerul Culturii, Consiliul Județean și Primăria Satu Mare nu își manifestă interesul de a cumpăra clădirea, atunci familia Țânțaș poate vine către oricine…chiar către o firmă din Ungaria, care și-ar fi manifestat interesul în acest sens.
Directorul Direcției Județene de Cultură, Mircea Drăgan, a declarat pentru PresaSM.ro că nu poate înțelege lipsa de interes a Ministerului Culturii, Consiliului Județean și Primăriei Satu Mare pentru acea clădire. Mai mult, nici măcar nu au răspuns la adresele înaintate – potrivit legii – de către Direcția Județeană de Cultură.
”Am trimis o adresă către Ministerul Culturii după ce am primit oferta de la proprietarii Hotelului Dacia. Nu ni s-a răspuns nici după 30 de zile, așa că am trimis o nouă adresă. Încă nu s-a răspuns nici la aceasta. Am trimis adrese și către Consiliul Județean și către Primăria Satu Mare și nu ni s-a răspuns nici de acolo. Conform legii, aceste instituții au drept de preemțiune la cumpărarea clădirii. Nu cred că nu s-ar putea negocia un preț mai bun și eventuala plată în rate. Constat că nu există interes din partea statului român pentru cumpărarea imobilului”, a declarat Mircea Drăgan pentru PresaSM.ro.
Pe cale de consecință, eventualii cumpărători din Ungaria au drum liber. În orice caz, suprinde lipsa totală de reacție a Ministerului Culturii, Consiliului Județean și Primăriei Satu Mare pe acest subiect.
Contactat telefonic de către reporterii PresaSM.ro, Beniamin Țânțaș – membru marcant al familie care deține Hotelul Dacia, a negat faptul că ar avea tratative cu vreo firmă pentru vânzarea imobilului.
Ce spune primarul Kereskenyi
Primarul Kereskenyi Gabor susține că în loc de astfel de adrese, cei de la Direcția Județeană de Cultură ar trebui să trimită eventuale soluții. Mai exact, posibile surse de finanțare în vederea achiziționării imobilului. Dar primarul Kereskenyi atrage atenția asupra faptului că deși imobilul s-ar putea cumpăra cu circa patru milioane de euro, ar mai fi nevoie de încă patru milioane de euro pentru reabilitarea clădirii. În total: opt milioane de euro, sumă de care Primăria Satu Mare nu dispune în acest moment.
”Să vină cu soluții concrete, în loc de indicații prețioase domnul Drăgan. Nu putem răspunde la astfel de adrese. Eu m-aș bucura cel mai mult să vină cineva și să pună la punct acea clădire. Și dacă am reuși să mergem cu prețul spre patru milioane de euro, tot am avea nevoie de încăt patru milioane de euro pentru a pune la punct clădirea, potrivit unor analize de specialitate, căci vorbim de un monument istoric de categoria A. Vă asigur că încercăm să găsim soluții reale, nu doar povești”, a spus Kereskenyi Gabor pentru PresaSM.ro
Surse susțin că achiziționarea Hotelului Dacia s-ar face prin ”cumpărarea” pachetului de acţiuni al societăţii ”Dacia”. Astfel, firma din Ungaria (aparent controlată de instituții ale statului vecin) ar intra direct în posesia imobilului prin cumpărarea societății.
Nu ar exista niciun fel de piedică, în condițiile în care tăcerea statului român este egală cu renunțarea la dreptul de preempțiune. Până acum există toate indiciile în acest sens.
Nota redacției: Informația potrivit căreia o firmă din Ungaria ar fi interesată de achiziționarea Hotelului Dacia au fost confirmate neoficial de către mai multe surse, inclusiv din cadrul Ministerului Culturii.