Bebelușul decedat la Spitalul Județean ar fi de vină… lasă să se înțeleagă ”medicii specialiști” din Satu Mare
Reacție în cazul bebelușului decedat la Spitalul Județean Satu Mare, în urma căreia Poliția și Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare au deschis o anchetă penală. În cadrul căreia dau declarații cinci angajați ai Secției de Obstretică-Ginecologie: trei medici, o asistentă medicală şi o moaşă. Deși procurorii vorbesc despre ”ucidere din culpă”, victima prezentând multiple fracturi craniene şi hemoragie cerebrală, conducerea Spitalului Județean Satu Mare vorbește în schimb – citând medici specialiști – despre ”o afecțiune rară și nu de o culpă medicală”.
Managerul spitalului, Ioan Adrian Marc, a explicat că bebelușul a avut un travaliu lung și că imediat după naștere a avut loc o reanimare. Cu toate acestea, după stabilizare, starea bebelușului s-a deteriorat și a fost transferat la o maternitate de gradul 3 în Oradea. Marc a menționat că medicii specialiști susțin că evoluția nefavorabilă a bebelușului ar putea fi cauzată de o afecțiune rară și nu de o culpă medicală.
Întrebat care este punctul de vedere al medicilor specialişti, Adrian Marc a spus că aceştia consideră că evoluţia proastă a bebeluşului putea fi cauzată de o afecţiune rară.
”Ei nu consideră că starea care, din păcate, s-a deteriorat şi decesul care a fost constatat, în opinia lor nu se datorează unei culpe medicale. Faptul că a fost un travaliu lung, faptul că avea un scor nu foarte favorabil la naştere, cu toate acestea a dat semne de stabilizare şi evoluţie favorabilă, dar se pare că totuşi situaţia nu a decurs cum trebuia să decurgă din punctul de vedere al evoluţiei post-natale, a culminat cu transferul şi tot ce a decurs ulterior ca parcurs nefavorabil. Din informaţiile lor şi ce avem noi în analiză şi am transmis aceste informaţii către instituţiile abilitate, se consideră că această evoluţie şi reanimarea s-ar datora unei afecţiuni, din câte am înţeles, care se poate să fie foarte rară. Lucrurile încă sunt prematur de a fi concluzionate”, a spus Ioan Adrian Marc.
După decesul micuţului Mateo, medicii orădeni au sesizat Poliţia, care a deschis un dosar de cercetare penală pentru moarte suspectă, cu autor necunoscut, ordonând, în acelaşi timp, efectuarea autopsiei, pentru a releva cu certitudine cauzele morţii micuţului.
Principalul medic acuzat de familia micuțului Mateo nu a dorit să răspundă la întrebările jurnaliștilor și nici nu a emis un punct de vedere.
Avocatul Răzvan Doseanu, care şi-a asumat sarcina de a face lumină în acest caz, prezintă concluziile raportului de expertiză medico-legală necroptică, adică rezultatele autopsiei micuţului Mateo, mai pe înţelesul oricui: „Moartea micuţului a fost violentă, potrivit raportului de necropsie (…) Ea s-a datorat şocului hipovolemic (hemoragie cerebrală – n.a.), consecinţa fracturii complexe de boltă de craniu cu hematom epicranian masiv şi hematom subdural. Cu ocazia efectuării autopsiei medico-legale, s-au constatat leziuni traumatice la nivelul extremităţii cefalice (echimoză frontală, hzematom epicranian, fracturi nivelul boltei craniului, hemoragie extradurală, ruptură de sinus sagital superior, hematom subdural) care pot data din data de 01.04.2023. Aceste leziuni au putut surveni în cursul naşterii şi s-au putut produce prin comprimări cu corpuri dure, de exemplu degete, instrumente obstetricale”.