Imagini de-a dreptul revoltătoare în Centrul de îngrijire şi Asistenţă pentru Persoanele cu Handicap ”Alexandru” din municipiul Carei. Un bărbat a făcut o serie de fotografii care arată starea deplorabilă a clădirii. Zeci de persoane vârstnice trăiesc în aceste condiții insalubre.
”Am fost la azilul de bătrâni din Carei, e lângă strada Tireamului, acestea sunt imaginile realizate în interiorul acestui „azil”… Nu cred că oamenii vârstnici care nu pot să mai fie ținuti acasă și au nevoie de îngrijire medicală permanentă, așa ar trebui să fie „tratați”, a tr ansmis persoana care a făcut pozele.
Acesta a întrebat personalul instituției de ce nu se fac lucrări de reabilitare, iar două angajate au răspuns: din lipsă de fonduri.
”Am avut o discuție cu două doamne asistente, la care pacienții țineau foarte mult, le spunea că le iubește deoarece ele într-adevăr își fac meseria! Dânsele erau supărate și dezamăgite de starea „azilului”, iar când le-am pus întrebarea: De ce nu se renovează? Urmatorul răspuns a fost: Nu avem fonduri! Nu cred că parinții sau bunicii voștri care au muncit o viață ați vrea să fie tratați în asemenea locuri!”, a mai spus sătmăreanul cu spirit civic.
Centrul de îngrijire şi Asistenţă pentru Persoanele cu Handicap ,,Alexandru” din municipiul Carei se află în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare.
Reacția conducerii Centrului ”Alexandru: ”Centrul de Îngrijire şi Asistenţă (CIAS) Alexandru din Carei se află în prezent într-un proces de renovare/reabilitare/restructurare. Clădirea, data in folosinta in 1984, este structurată pe trei nivele, având o suprafaţă totală de 3.000 mp, iar renovarea acesteia implică costuri foarte mari, de aproximativ 3 milioane de lei. S-a început cu ceea ce era mai important, adică s-au renovat toate grupurile sociale, s-a înlocuit cazanul de încălzire, respectiv s-a înlocuit un alt cazan pentru apa caldă. Urmează să fie înlocuită instalaţia electrică învechită şi abia apoi se va ajunge la renovarea pereţilor, schimbarea uşilor, placarea pereţilor din holuri şi dotarea cu mobilier, totul în cadrul unui program etapizat de renovare.
Mulţi dintre beneficiarii CIAS Alexandru Carei au rude de gradul I, precum cea care a făcut pozele furnizate portalului PresaSM, însă nu se „obosesc” să aibă grijă în familie de aparţinători, preferând să paseze responsabilitatea în sarcina Statului Român. Nu optează nici pentru centrele private de profil, mai noi şi cu aspect mai plăcut, deoarece costurile sunt triple. Dacă toţi am avea puterea să ne îngrijim familia, centrele nu ar mai fi atât de agomerate, iar Statul Român şi-a permite să investească mai mult în renovarea lor.
Nu toţi trăim în palate. Dacă beneficarii noştri sunt mulţumiţi şi fericiţi, asta este tot ceea ce contează pentru noi. În prezent, au asigurate hrana, la standarde extrem de ridicate, medicaţie, terapii şi igienă.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare a depus un proiect pentru restructurarea CIAS Alexandru în cadrul Programului Programul ”Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate”. Cofinanţarea pentru centrul de zi prevăzut în proiect este de 300.000 de euro, urmând a fi asigurată de Consiliul Judeţean”.
Parcă ar fi o casă a groazei, unde plătești ilet la intrare!
View CommentOameni nu isi pot permite sa tina pe fiecare in casa,pt ca statul nu ofera pensie pt ajutorul pers cu handicap…sau nu ajunge ca sa plateasca pe cineva ca sa aibe grija de ei…Dejaba ma judeca conducerea pt ca ei nu stiu cata pensie primeste sau probabil ca stie si asta nu aduce in discutie…in Europa nu asa ar trebui sa arate vre-un spital…sau noi,Romania nu mai facem parte din UE?Mai bine ati incerca sa refaceti spitalele…sunt in stare sa arat toate spitalele din Romania,daca asa pot ajunge in atentia celor „mari”…
View Comment