Bătălie mare pe milioanele de euro. Zeci de firme vor să pună mâna pe contract al Primăriei Satu Mare
Zeci de firme, grupate în cinci asocieri, se bat pentru milioanele puse în joc de Primăria Satu Mare pentru realizarea Muzeului Industrializării Forțate și Dezrădăcinării. Peste 4,6 milioane de euro vor cheltui autoritățile locale prin Planului Național de Redresare și Reziliență pentru un muzeu modern pe locul unei centrale dezafectate, un proiect care a fost criticat de opoziția de la USR.
Treizeci de firme, grupate în cinci asocieri, vor milioanele puse în joc de Primăria Satu Mare pentru proiectarea și construirea Muzeului Industrializării Forțate și al Dezrădăcinării. În total, aproape 23 de milioane de lei, echivalentul a peste 4,6 milioane de euro, bani veniți prin Planul Național de Redresare și Reziliență vor merge către proiectul care își propune să transforme o centrală dezafectată din zona Cap Pod Decebal într-un muzeu modern, care va fi prevăzut și cu un amfiteatru public, potrivit imaginilor puse la dispoziție de autoritățile locale.
23 de milioane în joc, cinci asocieri care cuprind 30 de firme, patru conduse de sătmăreni
Primar asociere, formată din cinci firme este condusă de firma sătmăreană Euras, reprezentată de Mircea Lețiu, firmă care a mai câștigat proicte de reabilitare a unor clădiri monument și de impotranță istorică din țară.
A doua asociere este condusă de bihorenii de la Sandorlukacs Construct, tot formată din cinci firme.
Și sătmărenii de la Proiect Invest au depus o ofertă, ca lideri ai unei asocieri de nouă firme.
Celelalte două asocieri care au depus oferte pentru Muzeul Industrializării Forțate sunt tot din Satu Mare, conduse de Tarr Construct, respectiv Tarr&Tarr.
Proiect are ca obiectiv construirea și dotarea unui muzeu dedicat industrializării forțate și dezrădăcinării în municipiul Satu Mare, care va fi realizat în conformitate cu cele mai noi tendințe și standarde din domeniu și va deveni un punct cultural important în municipiu.
„Prin realizarea acestui muzeu se dorește să fie prezentat generației viitoare și turiștilor care vizitează orașul, procesul industrializării forțate cu toate efectele/urmările ei. Această industrializare a contribuit substanțial la formarea imaginei de astăzi a orașului, prin construirea unor uzine și fabrici de industrie grea și ușoară, creșterea numărului de locuitori ale orașului prin „aspirarea” forței de muncă din localitățile limitrofe. În vederea asigurării locuințelor pentru angajații acestor fabrici și uzine în anii ’70-’80 au fost construite mai multe cartiere de blocuri. Acest fapt a contribuit substanțial la formarea imaginii urbanistice actuale a orașului”, se arată în achiziția anunțată de Primăria Satu Mare.
Amplasamentul viitorului muzeu este delimitat de strada Fântânii, Piața Romană, Bulevardul. Transilvania (breteaua de coborâre de pe Podul Decebal), iar autoritățile vor o clădire „atractivă” care să înlocuiască vechea centrală dezafectată.
Noul proiect va avea la bază studiul de fezabilitate elaborat anul trecut.
Proiectul nu este unul fără controverse, fiind criticat de opoziția de la USR. Radu Panait, președintele USR Satu Mare, a catalogat muzeul drept un „proiect mamut” din punct de vedere al costurilor, care „nu va aduce niciun turist la noi” în oraș.
Nu știam ce lipsește în acest minunat oras! Iar se arunca banii a proasta = PAGUBA!, alde AUTOGARA, CUBIC…
View CommentVa rog sa nu publicati comentariul, ce rost are? Banii tot a paguba se duc.