Bătaie pe veterinari odată cu tăiatul porcului. Noi reguli în prag de Ignat
Va fi bătatie pe medicii veterinari, totul din cauza unui ordin ANSVSA care reglementează și modul în care pot fi crescuți și sacrificați porcii. Crescătorii sunt revoltați, iar la nivel județean sunt ridicate semne de întrebare cu privire la numărul de medici veterinari de care este nevoie pentru ca totul să decurgă normal și legal.
Un ordin al ANSVSA pune pe jar crescătorii de porci, chiar în prag de Ignat. În timp ce fermierii și clienții se pregătesc deja pentru Crăciun, autoritățile au în vedere impunerea noilor norme de biosecuritate.
Ordinul publicat pe site-ul celor de la ANSVSA a stârnit deja revoltă, asta în rândul crescătorilor, în timp ce autoritățile din teritoriu sunt lăsate să vadă cum vor putea gestiona noua situație, una care cere un număr de medici veterinari de care oricum nu dispun.
Ce spun autoritățile din Satu Mare
Nici la Satu Mare nu sunt suficienți medici veterinari, spun autoritățile.
„Sincer, nu știm cum se va aplica fiind că nu avem nici pe departe numărul suficienți de medici veterinari. Pe partea de sacrificarea a porcilor de Crăciun, în mod clar nu avem destui medici veterinari” a declarat directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuța.
În ceea ce privește regulile pentru gospodării, atunci când vobrim de tăiatul porcului, ordinul ANSVSA prevede ca: animalele sacrificate pentru consumul familial vor fi examinate obligatoriu sanitarveterinar, iar examenul ante-mortem se va realiza cu cel mult 24 ore înaintea sacrificării. Notificarea este în sarcina proprietarului, se arată în ordin.
Printre normele noi se numără și interzicerea hrănirii porcilor cu resturi alimentare provenite din consumul uman și construcția unor adăposturi care să permită o dezinfectare rapidă.
Și cei care au mai mult de cinci captete vor trebui să țină cont de noi norme de biosecuritate.
Porcii nu pot fi crescuți în condiții de semilibertate, arată documentul și trebuie împiedicați să intre în contact cu animalele din alte exploatații și cu porcii mistreți.
Crescătorii s-au revoltat și la începutul lunii, odată cu intrarea în vigoare a ordinului care limita la cinci capete numărul de porci dintr-o gospodărie.
Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, anunța la începutul anului noile reguli, care transpun în legislația prevederi ale normelor europene. Doar că emiterea ordinului a fost amânată, iar actul a fost semnat odată cu plecarea de la guvernare a executivului Dăncilă. Astfel, crescătorii vor trebui să se conformeze noilor reguli exact în momentul într-unul dintre cele mai aglomerate momente ale anului, atunci când cererea de carne de proc și produse din carne de porc crește simțitor.