O bancă de la noi vrea să ajungă în Cartea Recordurilor
O bancă cu sucursale și în Satu Mare vrea să intre în Cartea Recordurilor. BCR și-a propus să organizeze cea mai mare lecție de educație financiară din lume.
BCR vrea să intre în Cartea Recodurilor. Prin proiectul Școala de Bani, instituția vrea să organizeze cea mai mare lecție de educație financiară din lume.
Evenimentul a avut loc miercuri, de Ziua Mondială a Economisirii.
„Hai să schimbăm împreună statisticile! De Ziua Mondială a Economisirii, creștem nota României la educație financiară! Pe 31 octombrie, BCR, prin programul Școala de Bani, îți propune să intrăm în Cartea Recordurilor – Guinness World Records, cu cea mai mare lecție de educație financiară din lume,” se arată într-un comunicat al BCR.
Nu avem educație financiară
Motivul lecției, România stă foarte prost la capitolul educație financiară, pe utlimele locuri din Uniunea Europeană.
„Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la nivelul de educație financiară. iar la nivel mondial ocupăm locul 124 din 146, alături de Sudan și Honduras,” se arată în comunicatul BCR.
Prin proiectul Școala de Bani, instituția a realizat și o analiză asupra situației educației financiare, în special în rândul tinerilor.
”Studiu nostru arată cât de necesară este educația financiară. Nicio categorie de vârstă nu pune pe primul loc investițiile pe termen lung, cum ar fi cele în educație, sănătate, pensii, însă merită remarcat că tinerii cu vârste între 16 și 20 de ani alocă educației sumele cele mai mari,” spunea Nicoleta Deliu, coordonatoarea programului Școala de Bani.
Datele arată că primele economii sunt cele provenite din cadourile de la părinți și bunicii. Chiar și copiii de patru ani ajung să pună bani în pușculiță. Asta față de generațiile mai în vârstă, care aveau economii abia după ce împlineau vârsta de 18 ani.
Primii bani strânși de copiii între 11 și 15 ani se duc pe biciclete și patine cu rotile. Apoi pe jucării, telefoane și accesorii, în ordinea preferințelor.
Adolescenții – cu vârste între 16 și 20 de ani – au cheltuit primele economii cel mai mult pe telefoane și accesorii, apoi pe cadouri și studii.
Tot telefoanele și accesoriile au fost prioritare pentru tinerii între 21 și 25 de ani, urmate de biciclete, patine cu rotile și vacanțe, intrate pentru prima dată în acest top.
Românii între 26 și 79 de ani au declarat că și-au cheltuit primii bani economisiți pe haine și încălțăminte.
Mobilele și electrocasnicele intră în preferințele de achiziție pentru primii bani economisiți abia de la 26 de ani și urcă și mai mult în topul preferințelor odată cu vârsta.