Bacșișul va fi impozitat. Care este nivelul maxim de bacșiș pe care îl poți lăsa la restaurant
Este oficial, bacșișul va fi impozitat cu 10%. Camera Deputaților a votat proiectul depus de fostul ministru al Finanțelor PSD, Eugen Teodorovici. Proiectul de lege prevede că nivelul oferit va fi de maxim 15% din valoarea consumaţiei, va putea fi plătit pe card şi va fi impozitat.
Impozitarea bacșișului a fost votată în urmă cu scurt timp în plenul Camerei Deputaților, for decizional, cu 189 voturi „pentru”, 34 „împotrivă” şi 4 abţineri. Legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Potrivit textului, bacșișul va fi impozitat cu 10%, începând din 2023. În această impozitare intră atât bacșișul lăsat fizic, adică cu bani cash, cât și cel lăsat prin plata cu cardul.
După ce legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, vom vedea bacșișul trecut pe bonul de la restaurant sau de la bar, într-o rubrică distinctă, pentru că el nu este asimilat bunurilor și serviciilor.
Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.
Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.
Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică, în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.
Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului.
Prin excepţie, pentru livrarea produselor la domiciliul clienţilor, operatorii economici nu au obligaţia de a evidenţia bacşişul pe bonul fiscal. Bacşişul se evidenţiază distinct pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate şi este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „bacşiş”.