Un avion s-a prăbușit în zona localității Homoroade din județul Satu Mare azi, în jurul orei 20.00. În urma unui apel la 112, la fața locului au intervenit zeci de echipaje de la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale comunelor, Serviciul de Ambulanţă Judeţean, Direcţia Silvică Satu Mare, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor, A.C.A.R., Asociaţia de Salvări Speciale „MULTISALVA” şi Asociaţia Judeţeană de Radioamatorism.
Totul este un exercițiu denumit sugestiv „Antrenarea structurilor de intervenţie în caz de accident de aviaţie civilă – Zona Culmea Codrului”, organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SOMEŞ” al judeţului Satu Mare.
Conform scenariului exercitiului, Turnul de Control Satu Mare a anunţat că a pierdul legătura radio cu cursa charter British Aerospace JeatStream 32, după ce pilotul a anunţat defecţiuni la ambele motoare. În urma încercărilor repetate de a se lua legătura cu aparatul de zbor, aceastea nu au reuşit.
Aparatul de zbor a dispărut de pe radar la o altitudine de 1600 metri, la aproximativ 60 km de aeroportul Satu Mare pe direcţia NV-SE, aproximativ în Culmea Codrului. Avionul avea 10 persoane la bord, conform datelor comunicate de Turnul de Control.
În cel mai scurt timp, au fost mobilizate forțe formate din 62 de pompieri, patru medici, şase asistenţi şi 11 paramedici din cadrul SMURD. De asemenea, s-a intervenit cu şase autospeciale de intervenție pentru stingerea incendiilor, o autospecială cu descarcerare grea, trei echipaje de prim ajutor SMURD, un autocamion, două autoturisme pentru muncă operativă din cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare, patru ambulanţe din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Satu Mare, precum şi opt autoturisme 4X4 şi două ATV uri din partea celorlalte instituţii amintite.
În zona vizată (Culmea Codrului), s-au început demersurile, care impuneau intervenția de urgență pentru localizarea avionului, precum și acordarea primului ajutor calificat posibilelor victime. După aproximativ patru ore, a fost identificată locaţia prăbuşirii aeronavei, fiind comunicate coordonatele GPS în punctul de comandă.
Ultimul exercițiu similar a avut loc în județul Satu Mare în septembrie 2013. Atunci s-a simulat tot prăbușirea unui avion, dar pe Aeroportul Satu Mare. După izbucnirea conflictului din Ucraina, circa 500 de avioane zboară zilnic peste județul Satu Mare!