Avertizări de gheață neagră pe șosele. Recomandările polițiștilor sătmăreni
Meteorologii au anunțat o înrăutățire a vremii, cu precipitații, inclusiv mixte, iar specialiștii avertizează că în aceste condiții, șoferii s-ar putea confrunta cu fenomenul de gheață neagră pe șosele. Tot din cauza condițiilor meteo care cauzează dificultăți pe drumuri, polițiștii sătmăreni au venit cu o serie de recomandări care să îi țină în siguranță pe toți participanții la trafic.
Furtuna Isha lovește și România și poate aduce ninsori, lapoviță și ploi, dar și gheață neagră. Precipitațiile înregistrate sunt sub formă de ploaie, pe fondul temperaturilor scăzute, există riscul să se producă gheață neagră pe carosabil. Este unul dintre cele mai periculoase fenomene pentru traficul rutier. Practic, gheața neagră este o peliculă fină de gheață care se formează direct pe asfalt, astfel încât nu schimbă culoarea acestuia și este extrem de greu de văzut.
De obicei, gheața neagră se formează atunci când temperatura este aproape de punctul de îngheț. Ea are la bază ori o scurtă ploaie, ori umiditate ridicată, ori apa de la zăpada topită de pe marginea drumului, care se scurge pe asfalt și îngheață.
Experții în conducere defensivă susțin că atunci când bănuim că se poate forma gheață neagră, trebuie să conducem foarte fin, fără bruscarea comenzilor. Vorbim de toate comenzile, de frână, accelerație și direcție. Deoarece gheața neagră se formează pe suprafețe mici, ca niște petice, este bine să adaptăm viteza de deplasare, astfel încât orice alunecare să poate fi ușor redresată atunci când anvelopele recâștigă aderența.
Dacă observăm că există un astfel de fenomen pe zone mai mari (ploaie urmată de răcire bruscă), este mai bine să oprim până ce drumul este stropit cu soluții specifice sau cu sare. Este extrem de periculos să circulăm pe un astfel de drum pentru că vehiculul devine incontrolabil, practic.
Chiar și mica pantă spre bordură realizată de constructorii drumului pentru scurgerea apei de ploaie spre sistemele de canalizare poate aduce pierderea controlului mașinii. Foarte important, nu vă bazați pe sistemele de asistență prea mult pentru că și acestea au niște limite tehnice și în altfel de cazuri nu vă mai ajută.
Ce recomandări au polițiștii sătmăreni
Tot din cauza înrăutățirii condițiilor meteo, polițiștii sătmăreni au venit și ei cu o serie de recomandări care să crească gradul de siguranță în trafic.
„Având în vedere că ne aflăm în sezonul rece, iar meteorologii au anunţat o înrăutăţire a vremii, polițiștii le recomandă tuturor participanţilor la trafic, atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor, să manifeste maximum de prudenţă.
Pentru a preîntâmpina evenimentele neplăcute, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare vă recomandă:
• Pentru a circula pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, autoturismul trebuie să aibă montate anvelopele de iarnă.
• Anterior deplasării, asigurați-vă că instalațiile de iluminare, semnalizare, climatizare și dezaburire sunt în stare bună de funcționare.
• Îndepărtați în întregime zăpada sau orice altă depunere de pe autoturism, deoarece în timpul deplasării, zăpada sau gheața lăsată necurățată pe plafon poate aluneca și poate bloca vizibilitatea dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic.
• Este interzisă conducerea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
• În cazul, în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie să folosiți frâna de motor.
• Păstrați, în mers, o distanţă suficientă față de vehiculele din fața dumneavoastră pentru a putea opri în condiţii de siguranţă.
• În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare, astfel este necesar să vă păstraţi calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile”, spun cei de la IPJ Satu Mare.